Ανακοινώσεις
23/06/2021 OpenAIRE Webinar "Amnesia: ανωνυμοποίηση δεδομένων με εγγυήσεις", 30 Ιουνίου 2021

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κόμβου OpenAIRE στην Ελλάδα, ξεκινά ακόμα έναν κύκλο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την υποστήριξη της έρευνας γύρω από τη νόσο του κορωνοϊού. Σκοπός είναι η ενημέρωση για νέες εξελίξεις, η προώθηση τεχνογνωσίας και η εξοικείωση της επιστημονικής κοινότητας με τη χρήση υπηρεσιών που διευκολύνουν την ερευνητική διαδικασία. Το παρόν σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Εθνικό Κόμβο OpenAIRE στην Κύπρο.

 

“Amnesia: ανωνυμοποίηση δεδομένων με εγγυήσεις”

 

Ημέρα: Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ώρα: 11:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.

 

Γλώσσα παρακολούθησης: Ελληνικά

Κοινό: Ερευνητές, Ακαδημαϊκό προσωπικό, Ερευνητικές υποδομές και υπηρεσίες έρευνας, Βιβλιοθηκονόμοι

 

Δήλωση συμμετοχής

 

Την παρουσίαση του συγκεκριμένου webinar έχει αναλάβει ο κ. Μανώλης Τερροβίτης, ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". 

Το σεμινάριο πραγματεύεται την επεξεργασία ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων με τεχνικές ανωνυμοποίησης και εγγυήσεις που προσφέρονται μέσα από το εργαλείο Amnesia. Το Amnesia είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που εφαρμόζει τεχνικές k- και km- anonymity για να πετύχει υψηλούς βαθμούς ακρίβειας στην αντικατάσταση μοναδικών αναγνωριστικών σε σύνολα δεδομένων, καθώς και των συνδυασμών τους σε πιθανή συγχώνευση. Το παραγόμενο σύνολο δεδομένων φέρει εγγυήσεις απορρήτου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω ανάλυση από τους ερευνητές.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα, καθώς επίσης και για τους διαφορετικούς τρόπους συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που ορίζει η Ανοικτή Επιστήμη. Μετά την παρουσίαση του εργαλείου, οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τις βασικές λειτουργίες του Amnesia και να πραγματοποιήσουν ανωνυμοποίηση σε δικά τους δεδομένα.

 

Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 

11.00 - 11.05

Εθνικοί Κόμβοι OpenAIRE
Έλλη Παπαδοπούλου, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” & Εθνικός Κόμβος OpenAIRE στην Ελλάδα

 Αναστασία Ιωάννου, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου & Εθνικός Κόμβος OpenAIRE στην Κύπρο

 

11.05 - 11.20

Το θεσμικό πλαίσιο για τα ευαίσθητα δεδομένα και τεχνικές προστασίας τους

 

Παρουσίαση του εργαλείου Amnesia

Μανώλης Τερροβίτης, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”

 

11.35 - 12.25

Hands on

 Καθοδήγηση των ερευνητών στην ανωνυμοποίηση των συνόλων δεδομένων τους και απαντήσεις σε ερωτήσεις.

 

! Προϋποθέσεις !

Προς αποφυγή καθυστερήσεων, προτείνεται να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα τουλάχιστον μια μέρα πριν από τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

  1.  Εγκατάσταση του λογισμικού

Σύνδεσμος: https://amnesia.openaire.eu/download.html

Βεβαιωθείτε πως η Java έκδοση που χρησιμοποιείτε είναι ενημερωμένη. 

Εάν δεν είσαστε σίγουροι, επικοινωνήστε μαζί μας: amnesia-helpdesk [at] imis.athena-innovation.gr 

 

  1. Επιλογή συνόλων δεδομένων προς ανωνυμοποίηση

Εάν δεν έχετε δικά σας δεδομένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία που παρέχονται με την εγκατάσταση του λογισμικού.

 

 

12.25 - 12.30  Κλείσιμο

 

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το webinar “Amnesia: ανωνυμοποίηση δεδομένων με εγγυήσεις”, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής (εδώ).Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα παρακολούθησης θα αποσταλεί μια μέρα πριν την πραγματοποίηση του webinar σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.

Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
      - Ελλάδα openaire@athenarc.gr
      - Κύπρος openaire-cy@ucy.ac.cy