Ανακοινώσεις
02/12/2021 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Έκθεση Παλαιτύπων από τη δωρεά της Βιβλιοθήκης Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά.

1821-2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Έκθεση Παλαιτύπων από τη δωρεά της Βιβλιοθήκης Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά

 

Πτυχές του ιστορικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό αποτυπώνονται στις παλαίτυπες εκδόσεις της νεοαποκτηθείσας πολύτιμης δωρεάς της Βιβλιοθήκης Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά, οι οποίες παρουσιάζονται σε ειδική έκθεση στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» μέχρι τις 13 Δεκ. 2021.

 

Τα παλαίτυπα της έκθεσης καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1821 μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα και φωτίζουν στιγμές από το σημαντικότερο σταθμό της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, την κήρυξη του Αγώνα για ελευθερία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1830.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως πηγές για την Ελληνική Επανάσταση, όπως πολεμικά απομνημονεύματα, βιογραφίες ηρώων, ποιήματα, εθνικά τραγούδια, κ.ά. Ξεχωριστή μνεία γίνεται στην τετράτομη «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, του πρώτου Πρωθυπουργού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που εκδόθηκε το 1860, καθώς και της πρώτης μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1873, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συνθέτη του.

 

Η ανεκτίμητης αξίας συλλογή του ζεύγους Γεώργιου και Μαρκησίας Λαγανά δωρήθηκε φέτος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόκειται για μια συλλογή πέραν των 2.300 βιβλίων και άλλων τεκμηρίων (έγγραφα / λιθόγραφα), τα οποία έχουν εκδοθεί από τον 15ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.