Πληροφορίες για νέους φοιτητές

Καλωσορίσατε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Που βρίσκεται η Βιβλιοθήκη

 • Κεντρική Βιβλιοθήκη - Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, οδός Καλλιπολέως 75.
  Περιλαμβάνει την κύρια συλλογή βιβλίων, έντυπο υλικό αναφοράς, συλλογή οπτικοακουστικού υλικού, ειδικές συλλογές  και σπάνιο υλικό.
 • Βιβλιοθήκη Περιοδικών - ΚΛΕΙΣΤΗ - Μετεγκατάσταση συλλογής στο νέο κτήριο στην Πανεπιστημιούπολη, Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
 • Αρχαιολογική Συλλογή (Μή δανειστική) – Στεγάζεται στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογία (ΕΜΑ), στην οδό Γλάδστωνος 12.
 • Τουρκολογική Συλλογή - Oδός Χαλκοκονδύλη 10, Amaral 7,  πλησίον του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου (οδός Καλλιπόλεως 75).
 • Βιβλιοθήκη Λεωφόρου Λάρνακος - Λεωφόρο Λάρνακος 167, πλησίον της πανεπιστημιούπολης.
  Περιλαμβάνει βιβλία Θετικών Επιστημών, Επιστημών Μηχανικής, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.
 • Βιβλιοστάσιο Στροβόλου - Κλειστό βιβλιοστάσιο (μη προσβάσιμο για τους χρήστες), συγκεντρώνει υλικό, το οποίο μεταφέρεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, κατόπιν αίτησης του χρήστη μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου, την επόμενη εργάσιμη μέρα. Ο χρήστης μπορεί να παραλάβει το υλικό από το Γραφείο Δανεισμού στην Κεντρική Βιβλιοθήκη.

 

Όλες οι βιβλιοθήκες και τα παραρτήματα διαθέτουν αναγνωστήριο, σταθμούς εργασίας για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές (βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία, ψηφιακές συλλογές), υπηρεσία δανεισμού και φωτοτυπικές μηχανές για αναπαραγωγή υλικού σύμφωνα με το νόμο πνευματικών δικαιωμάτων.

Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»

Εντός του 2018 προγραμματίζεται η μεταφορά της Βιβλιοθήκης στο νέο της κτήριο στην Πανεπιστημιούπολη, στο Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», το οποίο πήρε το όνομά του εις μνήμη του συζύγου της δωρήτριας, αείμνηστης Έλλης Ιωάννου και σχεδίασε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Jean Nouvel.  Το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης θα συγκεντρώσει όλες τις πιο πάνω συλλογές της Βιβλιοθήκης, εκτός από αυτή της Αρχαιολογικής Συλλογής.

Ωράριο λειτουργίας

Το αναλυτικό ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, το οποίο διαφοροποιείται ανά παράρτημα, βρίσκεται στην ιστοσελίδα της, από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε.

Το ωράριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης επεκτείνεται κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Η Βιβλιοθήκη είναι κλειστή τις επίσημες  αργίες του ΔΠ του Πανεπιστημίου.

Το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης τροποποιείται κατά τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς και τους καλοκαιρινούς μήνες και οι χρήστες ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας και από τους πίνακες ανακοινώσεων εντός των χώρων της, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την εφαρμογή του.

 

Πανεπιστημιακή κάρτα

Η πανεπιστημιακή κάρτα  είναι πολλαπλών λειτουργιών: πρόσβαση σε χώρους, φωτοτύπηση, εκτύπωση, δανεισμό υλικού από τη Βιβλιοθήκη, κ.ά. Όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν την πανεπιστημιακή κάρτα, την οποία μπορούν να εκδώσουν ακολουθώντας τις Οδηγίες προς Φοιτήτριες / Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου για έκδοση της Παναεπιστημακής Κάρτας.

Η κάρτα είναι αυστηρά προσωπική.

 

Υπηρεσίες διαδικτύου

Οι Η/Υ, οι οποίοι βρίσκονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το δικό σας φορητό υπολογιστή για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας ucywifi.

 • Ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο (Wi-Fi) εντός του πανεπιστημιακού χώρου - ucywifi

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης Ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο (Wi-Fi) εντός του πανεπιστημιακού χώρου και ακολουθήστε τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πληροφορικών Συστημάτων ΠΚ για να ενωθείτε με το ucywifi.

 • VPN - Υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης (εκτός πανεπιστημιακού χώρου)

Εάν βρίσκεστε εκτός τους πανεπιστημιακού χωρου, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης αφού συνδεθείτε με το πανεπιστημιακό δίκτυο μέσω της Υπηρεσίας απομακρυσμένης πρόσβασης (VPN-Virtual Private Network).

 

Συλλογή

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στη συλλογή της, έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, υλικό αναφοράς, χάρτες κ.ά.), ηλεκτρονικό υλικό (η-βιβλία, η-περιοδικά, βάσεις δεδομένων κ.ά.) και οπτικοακουστικό υλικό (κασέττες ήχου, CD, DVD κ.ά.). Όλο το υλικό της συλλογής της είναι αναζητήσιμο μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο  και την ιστοσελίδα της.

 

Αναζήτηση υλικού

Όλα τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Library of Congress. Στη ράχη κάθε αντιτύπου υπάρχει τυπωμένος σε ετικέτα ο ταξινομικός αριθμός του βιβλίου, ο οποίος αποτελείται από γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και αριθμούς και περιγράφει το κύριο θέμα του και ταυτόχρονα τη θέση του στα ράφια.

Αναζητήστε τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης  μέσω της ιστοσελίδας για να εντοπίσετε το υλικό που σας ενδιαφέρει και σημειώστε τον ταξινομικό αριθμό και τα στοιχεία τοποθεσίας του βιβλίου / άλλου υλικού, τα οποία εμφανίζονται για κάθε ένα από τα αντίτυπα της βιβλιογραφικής εγγραφής, για να μπορέσετε να το εντοπίσετε στο ράφι.

 

Τι μπορείτε να δανειστείτε

Μπορείτε να δανειστείτε οποιοδήποτε υλικό από τη Βιβλιοθήκη, υπό τον όρο ότι δεν φέρει το κόκκινο στρογγυλό αυτοκόλλητο, το οποίο δηλώνει ότι το συγκεκριμένο δεν δανείζεται.

Ο αριθμός των βιβλίων/άλλου υλικού που μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δανεισμένα στο όνομά σας και η διάρκεια δανεισμού ανά τεκμήριο είναι:

Κατηγορία μελών Μέγιστος αρ. τεκμηρίων Διάρκειας δανεισμού
ανά τεκμήριο
Διδακτορικοί φοιτητές 30 6 μήνες (180 μέρες)
Μεταπτυχιακοί φοιτητές 20 21 μέρες
Προπτυχιακοί φοιτητές 15 21 μέρες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία δανεισμού όπως, ανανέωση, κράτηση, ανάκληση κ.ά. καθώς και για υλικό που δεν δανείζεται ή δανείζεται υπο περιορισμό μπορείτε να δείτε στη σελίδα Δανεισμός.

 

Φοιτητές με προβλήματα όρασης

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει υπηρεσίες για φοιτητές με προβλήματα όρασης: εναλλακτικές μορφές αναπαραγωγής υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες του φοιτητή, σταθμό εργασίας και φορητό εξοπλισμό.

 

Περισσότερες πληροφορίες για της υπηρεσίες, τις συλλογές και τον εντοπισμό υλικού μπορείτε να δείτε  περιδιαβάζοντας τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και τους Οδηγούς χρήσης της Βιβλιοθήκης.
Επίσης, είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη για τους χρήστες της.

 

         

Δηλώστε συμμετοχή για μια θέση στα σεμινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη, για να γνωρίσετε τις συλλογές, τις πηγές πληροφόρησης και τις υπηρεσίες που παρέχει, να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από εργαλεία αναζήτησης, ανάκτησης και οργάνωσης πληροφοριών καθώς και να γνωρίσετε τεχνικές αναζήτησης και αξιολόγησης πληροφοριών.