Κατάλογοι και ψηφιακές συλλογές άλλων Βιβλιοθηκών
Κατάλογοι κυπριακών βιβλιοθηκών
Ονομασία Περιγραφή
Συλλογικός Κατάλογος Κυπριακών Βιβλιοθηκών

Νέα έκδοση με συνεχή ενημέρωση, που σύντομα θα αντικαταστήσει την προηγούμενη έκδοση του Συλλογικού Καταλόγου, του οποίου η τελευταία ενημέρωση ήταν το Δεκέμβριο 2011.

Ενιαίος Κατάλογος Σχολικών Βιβλιοθηκών Κύπρου  

Κυπριακή Βιβλιοθήκη – Κυπριακή Δημοκρατία

 

Ζέφυρος

Ο Ζέφυρος είναι το προϊόν του Ερευνητικού Προγράμματος ΖΕΦΥΡΟΣ: Περιηγητικά́ κείμενα για την Κύπρο (15ος-18ος αι.). Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Sylvia Ioannou Foundation και εκπονήθηκε το 2016-2017 από 25 συνεργάτες σε επτά χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε αυτό συγκεντρώνονται και κατηγοριοποιούνται πληροφορίες αναφορικά με τον φυσικό και οικισμένο χώρο, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, όπως αυτά παρουσιάζονται σε 11 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, λατινικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, σουηδικά, τσεχικά) μέσα από τις 125 εκδόσεις έργων της ταξιδιωτικής γραμματείας. Όλες οι εκδόσεις προέρχονται από την Συλλογή του Sylvia Ioannou Foundation.

Το πρόγραμμα Ζέφυρος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου με τίτλο «Κειμενοποιώντας την εμπειρία – Ψηφιοποιώντας το κείμενο: Η Κύπρος μέσα από την ταξιδιωτική γραμματεία (15ος-18ος αι.)», 6-8 Φεβρουαρίου 2019, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" σε συνεργασία Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου και Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Κατάλογοι ελληνικών βιβλιοθηκών
Ονομασία Περιγραφή
Αργώ

H Αργώ αναπτύχθηκε και συντηρείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Εδώ μπορείτε να βρείτε κατάλογους:

  • Βάσεων δεδομένων που παράγει ή διαθέτει το ΕΚΤ (όπως Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, κλπ.)
  • Συλλογών ειδικών βιβλιοθηκών, ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων που εδρεύουν στην Ελλάδα.
  • Βιβλιοθηκών Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι.
  • Δημοσίων βιβλιοθηκών
  • Δημοτικών και Σχολικών βιβλιοθηκών
  • Βιβλιοθηκών από Ευρώπη και Αμερική (όπως βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, συλλογικός Κατάλογος MELVYL, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, κλπ.)
  • ΣυλλογώνΠεριοδικών εκδόσεων (όπως Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών ΕΚΤ, βιβλιοθήκη ΕΚΤ/ΕΙΕ, κλπ.)
Ευρετήριο Ψηφιοποιημένων Περιοδικών - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Στο Ευρετήριο Ψηφιοποιημένων Περιοδικών, που δημιουργήθηκε και διατίθεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών ψηφιοποιημένων περιοδικών εκδόσεων ελεύθερα προσβάσιμων στο Διαδίκτυο, καθώς και ορισμένων ξενόγλωσσων τίτλων ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για περιοδικά τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί από διάφορους οργανισμούς πληροφόρησης, εντός και εκτός Ελλάδας.
Ζέφυρος Ο Ζέφυρος είναι μια πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
MITOS - Ενιαίος Κατάλογος Συνεργατικού Δικτύου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Μέσω του Ενιαίου  Καταλόγου Συνεργατικού Δικτύου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών μπορείτε να αναζητήσετε  όλα τα διαθέσιμα συγγράμματα που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων της Ελλάδας.
Συλλογικός κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Η βάση του Συλλογικού Καταλόγου ενημερώνεται σταδιακά με την ενσωμάτωση των καταλόγων των βιβλιοθηκών όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Τελευταία ενημέρωση 2014 (9η έκδ.).
Openarchives.gr Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών.
   
SearchCulture.gr

Είναι ο Ελληνικός Συσσωρευτής Περιεχομένου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Κατάλογοι ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών
Ονομασία Περιγραφή
British Council Digital Library

Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), συμπληρώνοντας 80 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες δωρεάν πρόσβαση στην πρόσφατα δημιουργηθείσα Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του. Η πρόσβαση, που θα προσφέρεται δωρεάν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 σε εγγεγραμμένους χρήστες, παρέχεται μέσω φυλλομετρητή (browser) ή εφαρμογής (application) σε όλες τις συσκευές Android και IOS. Η ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή από ακαδημαϊκά και μη ακαδημαϊκά η-βιβλία, ακουστικά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, ντοκιμαντέρ, παραστάσεις, ταινίες, κόμικς, κ.ά. Για πληροφορίες και εγγραφή: https://www.britishcouncil.com.cy/programmes/digital-library

The European Library H Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη είναι η διαδικτυακή πύλη που παρέχει ενιαία πρόσβαση στους καταλόγους και τις διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές των εθνικών βιβλιοθηκών των χωρών της Ευρώπης. Ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εύκολα και απλά βιβλιογραφικές αναφορές, βιβλία, μουσική, περιοδικά, χάρτες, κ.ά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα.
Europeana

Εδώ, οι ανά τον κόσμο χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Μπορείτε να δείτε και σχετική ανακοίνωση τύπου.

 

Κατάλογοι βιβλιοθηκών χωρών εκτός Ευρώπης
Ονομασία Περιγραφή
"Γωνιά Ινδίας" Συλλογή έργων του Μαχάτμα Γκάντι

National Digital Library of India (NDL India)

Δωρεάν πρόσβαση
Απαιτείται εγγραφή για πρόσβαση