Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο της διακεκριμένης ελληνίστριας Έλσης Μαθιοπούλου-Τορναρίτου, η οποία πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Γεννήθηκε το 1928 στη Λεμεσό και ήταν παντρεμένη με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και ιστορικό Δρ. Βάσο Μαθιόπουλο.

Η Έλση Μαθιοπούλου-Τορναρίτου έχει εμπλουτίσει τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου δωρίζοντας στο Πανεπιστήμιο τον Ιούλιο του 2009 σημαντική συλλογή 1480 τίτλων, η οποία περιέχει σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλολογίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, κυρίως ποιητικές συλλογές ποιητών του Ρομαντισμού και έργα επιφανών φιλολόγων και ιστορικών όπως ο Κωνσταντίνος Σάθας, ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος και ο Ηλίας Βουτιερίδης.

Η Έλση Μαθιοπούλου-Τορναρίτου είναι γνωστή στον επιστημονικό κόσμο από τη συνεισφορά της τόσο στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όσο και στη μελέτη της βυζαντινής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης, δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία από το 1968 μέχρι το 2006 στα Πανεπιστήμια της Βόννης, της Κολωνίας και του Erlangen (Γερμανία).

Αιωνία της η μνήμη!