Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου σας καλωσορίζει και σας εύχεται κάθε επιτυχία στις σπουδές σας.

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες  σχετικά με τη χρήση της Βιβλιοθήκης, οι οποίες θα σας διευκολύνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην Πανεπιστημιούπολη. Σε αυτό στεγάζονται όλες οι λειτουργίες, υπηρεσίες και συλλογές της Βιβλιοθήκης, οι οποίες κατανέμονται σε πέντε επίπεδα, συνδυάζοντας βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, σταθμούς εργασίας (Η/Υ), χώρους εργασίας, αναγνωστήριο 24ωρης
λειτουργίας, καθώς και Παιδικό Τμήμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Διαθέτει συνολικά 950 θέσεις μελέτης, καθώς και χώρους ομαδικής μελέτης, τεσσάρων ή έξι θέσεων.

Το αναγνωστήριο 24ωρης λειτουργίας βρίσκεται στο ισόγειο και είναι ανοικτό για τους χρήστες όλες τις μέρες του χρόνου.

Μοναδικό παράρτημα της Βιβλιοθήκης αποτελεί η μη δανειστική συλλογή της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας (Γλάδστωνος 12) στη Λευκωσία.

Συλλογή

Περιλαμβάνει στη συλλογή της, έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, υλικό αναφοράς, χάρτες κ.ά.), ηλεκτρονικό υλικό (η-βιβλία, η-περιοδικά, βάσεις δεδομένων κ.ά.), και οπτικοακουστικό υλικό. Όλο το υλικό της συλλογής είναι αναζητήσιμο μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο και την ιστοσελίδα της.

Στους πιο κάτω πίνακες μπορείτε να δείτε την κατανομή του έντυπου υλικού κατακόρυφα στους πέντε ορόφους του κτηρίου της. Τα βιβλία της συλλογής είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Library of Congress.

3ος Όροφος
Α Γενικά έργα
B-BD Φιλοσοφία, Λογική
BF Ψυχολογία
BH Αισθητική (Φιλοσοφία)
BJ Ηθική
2ος Όροφος
BL-BX Θρησκείες, Μυθολογία
C Βοηθητικές επιστήμες της Ιστορίας
D Παγκόσμια Ιστορία και Ιστορία της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας κτλ.
E-F Ιστορία της Αμερικής
G Γεωγραφία, Ανθρωπολογία. Αναψυχή
H Κοινωνικές επιστήμες
J Πολιτικές επιστήμες
K Δίκαιο
L Εκπαίδευση
1ος Όροφος
M Μουσική
N Καλές Τέχνες
P Γλώσσα και Λογοτεχνία
0 Όροφος (Ισόγειο)
Βιβλία περιορισμένου δανεισμού
  Παιδική Βιβλιοθήκη
  Βιβλία αναφοράς (Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά, κ.ά.)
  Οπτικοακουστικό υλικό
Q Θετικές επιστήμες
R Ιατρική
S Γεωργία
T Τεχνολογία
U Στρατιωτική επιστήμη
V Ναυτική επιστήμη
Z Βιβλιογραφία. Βιβλιοθηκονομία. Πηγές Πληροφόρησης (Γενικά)
-1 Όροφος (Υπόγειο)
Περιοδικά
  Ειδικές συλλογές
Στατιστικές
Κυπρολογικά
Διατριβές

Ωράριο λειτουργίας

Το αναλυτικό ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, βρίσκεται  στην ιστοσελίδα της, από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε.

Το ωράριο της Βιβλιοθήκης επεκτείνεται κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Κατά τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς και τους καλοκαιρινούς μήνες το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης τροποποιείται και οι χρήστες ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας και από τους πίνακες ανακοινώσεων εντός των χώρων της. Η Βιβλιοθήκη είναι κλειστή τις επίσημες  αργίες του ΔΠ του Πανεπιστημίου ενώ το αναγνωστήριο 24/7 παραμένει ανοικτό.

Πανεπιστημιακή κάρτα

Η πανεπιστημιακή κάρτα είναι πολλαπλών λειτουργιών και είναι απαραίτητη για πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη, δανεισμό υλικού, φωτοτύπηση, εκτύπωση, χρήση Δωματίων Ομαδικής Μελέτης και χρήση Θυρίδων Φύλαξης Αντικειμένων. Όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν την πανεπιστημιακή κάρτα, την οποία μπορούν να εκδώσουν ακολουθώντας τις «Οδηγίες και πληροφορίες που αφορούν την έκδοση/επανέκδοση/ανανέωση & παραλαβή της Πανεπιστημιακής Κάρτας» του Γραφείου Ταχείας Εξυπηρέτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πανεπιστημιακή κάρτα είναι αυστηρά προσωπική.

Τι μπορείτε να δανειστείτε

Μπορείτε να δανειστείτε οποιοδήποτε υλικό από τη Βιβλιοθήκη, υπό τον όρο ότι δεν φέρει το κόκκινο στρογγυλό αυτοκόλλητο, το οποίο δηλώνει ότι το συγκεκριμένο δεν δανείζεται, π.χ. βιβλία αναφοράς.

Ο αριθμός των βιβλίων/άλλου υλικού που μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δανεισμένα στο λογαριασμό σας και η διάρκεια δανεισμού ανά τεκμήριο είναι:

Κατηγορία μελών Μέγιστος αρ. τεκμηρίων Διάρκειας δανεισμού ανά τεκμήριο
 Διδακτορικοί φοιτητές 30 6 μήνες (180 μέρες)
 Μεταπτυχιακοί φοιτητές 20 21 μέρες
 Προπτυχιακοί φοιτητές 15 21 μέρες

Λογαριασμός μου στη Βιβλιοθήκη

Η σύνδεση με τον προσωπικό σας λογαριασμό, γίνεται μέσω του Ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης, https://www.cypruslibraries.ac.cy/, επιλέγοντας “My Library ή UCY Login”, και χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη (username) και το συνθηματικό σας (password), που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.ά.).  Με την είσοδο σας στο “Η Βιβλιοθήκη μου” ή “My Library” μπορείτε να δείτε τα βιβλία που έχετε δανεισμένα στο λογαριασμό σας, το ιστορικό των δανεισμών σας, τα προσωπικά σας στοιχεία, να κάνετε ανανέωση δανεισμού, κράτηση δανεισμένου υλικού κ.ά.

Ανανέωση Δανεισμού

Το δανεισμένο υλικό μπορεί να ανανεωθεί μέχρι δύο φορές, εφόσον δεν έχει γίνει κράτηση από άλλο χρήστη και δεν έχετε οποιαδήποτε εκκρεμότητα π.χ. οφειλή προστίμου. Μπορείτε να κάνετε ανανέωση δανεισμού, με την είσοδο στο λογαριασμό σας στη Βιβλιοθήκη “Η Βιβλιοθήκη μου” ή “My Library”.

Ανάκληση υλικού

Βιβλία τα οποία είναι δανεισμένα στο λογαριασμό σας, μπορεί να σας ζητηθεί από τη Βιβλιοθήκη να τα επιστρέψετε νωρίτερα από την ημερομηνία επιστροφής τους, γιατί έχουν ανακληθεί από άλλους χρήστες. Τα βιβλία θα πρέπει να επιστραφούν  εντός τριών ημερών μετά την ενημέρωσή σας από τη Βιβλιοθήκη.

Συλλογή Περιορισμένου Δανεισμού

Σκοπός της Συλλογής είναι η εύκολη πρόσβαση από όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό φοιτητριών/τών σε υλικό που η χρήση του είναι σημαντική για τις ανάγκες των μαθημάτων του τρέχοντος ακαδημαϊκού εξαμήνου. Το υλικό της Συλλογής δανείζεται  υπό ειδικούς όρους όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα.

  • Τέσσερις ώρες για χρήση εντός της Βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή.
  • Ένα βράδυ εκτός Βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός μπορεί να γίνει Δευτέρα-Κυριακή μετά τις 16:00. Τα βιβλία πρέπει να επιστραφούν μέχρι τις 11:00 την επόμενη εργάσιμη μέρα. Οι επιστροφές γίνονται μέσω του Συστήματος Αυτόματης Επιστροφής από τον χρήστη, ο οποίος λαμβάνει απόδειξη επιστροφής που εκδίδεται από το Σύστημα.
  • Οι σημειώσεις καθηγητών δεν δανείζονται, ενώ για τα βιβλία / άλλο υλικό δεν μπορεί να γίνει ανανέωση, κράτηση ή ανάκληση.

Καθυστερημένη επιστροφή δανεισμένου υλικού

Σε περίπτωση καθυστερημένης επιστροφής ή ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, επιβάλλεται πρόστιμο και στέρηση του δικαιώματος δανεισμού/ανανέωσης μέχρι την εξόφληση του. Το πρόστιμο ανέρχεται στα
€0,40 ημερησίως ανά τεκμήριο για υλικό της κανονικής συλλογής και
€0,40 ανά ώρα ανά τεκμήριο για υλικό της Συλλογής Περιορισμένου Δανεισμού

Η μη διευθέτηση τυχόν οφειλών  προς τη Βιβλιοθήκη, όπως εξόφληση προστίμου, επιστροφής υλικού κ.ά. μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση απονομής τίτλου σπουδών ή μη έκδοση πιστοποιητικού φοίτησης με τη λήξη των σπουδών σας καθώς και άλλων κυρώσεων.

Φωτοτύπηση/ Εκτύπωση

Η Βιβλιοθήκη, διαθέτει πολυμηχανήματα, τα οποία αναγνωρίζουν την κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης  για φωτοτύπηση, εκτύπωση και σάρωση στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος του ΠΚ με το ίδιο όριο μονάδων. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα  μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο Φωτοτύπηση/ Εκτύπωση.

On-Line Ανανέωση ορίου εκτύπωσης

Για την πίστωση της κάρτας μέλους επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://www.ucy.ac.cy/epayments.
Για περισσότερες πληροφορίες για την “On-Line Ανανέωση του ορίου εκτύπωσης”, ακολουθήστε τις οδηγίες στον Οδηγό για On-Line Ανανέωση Ορίου Εκτύπωσης (επιλέγοντας στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης το σύνδεσμο Φωτοτύπηση/ Εκτύπωση).

Αναζήτηση υλικού

Όλα τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Library of Congress. Στη ράχη κάθε αντιτύπου υπάρχει τυπωμένος σε ετικέτα ο ταξινομικός αριθμός του βιβλίου, ο οποίος αποτελείται από γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και αριθμούς που προσδιορίζουν το κύριο θέμα του βιβλίου και ταυτόχρονα τη θέση του στα ράφια.

Αναζητήστε τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης μέσω της ιστοσελίδας για να εντοπίσετε το υλικό που σας ενδιαφέρει και σημειώστε τον ταξινομικό αριθμό και τα στοιχεία τοποθεσίας του
βιβλίου / άλλου υλικού (αναγράφεται ο όροφος που βρίσκεται το υλικό), τα οποία εμφανίζονται για κάθε ένα από τα αντίτυπα της βιβλιογραφικής εγγραφής, για να μπορέσετε να το εντοπίσετε στο ράφι.

UCY Library Book Tracer

Εφαρμογή για κινητές συσκευές (τηλέφωνα, tablets κ.ο.κ).  Η εφαρμογή καθοδηγεί τους χρήστες της Βιβλιοθήκης να εντοπίζουν εύκολα και γρήγορα το βιβλίο που τους ενδιαφέρει πάνω στα ράφια. Είναι  διαθέσιμη σε App Store και Google play.

Υπηρεσίες διαδικτύου

Οι Η/Υ, οι οποίοι βρίσκονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το δικό σας φορητό υπολογιστή για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας ucywifi.

  • Ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο (Wi-Fi) εντός του πανεπιστημιακού χώρου – ucywifi
    Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης Ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο (Wi-Fi) και ακολουθήστε τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πληροφορικών Συστημάτων ΠΚ για να ενωθείτε με το ucywifi.
  • OpenAthens – Υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης
    Εάν βρίσκεστε εκτός τους πανεπιστημιακού χώρου, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης μέσω της υπηρεσίας OpenAthens.

Φοιτήτριες και φοιτητές με εντυπο-αναπηρία

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει υπηρεσίες για φοιτήτριες/τές με εντυπο-αναπηρία: αναπαραγωγή υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες του φοιτητή, σταθμό εργασίας και φορητό εξοπλισμό.

Δωμάτια Ομαδικής Μελέτης (ΔΟΜ)

Υπάρχουν 31 ΔΟΜ τεσσάρων και έξι θέσεων, κατάλληλα για ομαδικές μελέτες. Η χρήση των ΔΟΜ γίνεται με κράτηση μέσω του Συστήματος Κράτησης Δωματίων Ομαδικής Μελέτης .

Θυρίδες φύλαξης προσωπικών αντικειμένων

Βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου, ενεργοποιούνται με την πανεπιστημιακή κάρτα και η χρέωση είναι €0.10/ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για της υπηρεσίες, τις συλλογές και τον εντοπισμό υλικού μπορείτε να δείτε
περιδιαβάζοντας τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και τους Οδηγούς χρήσης της Βιβλιοθήκης.

Επίσης, είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη για τους χρήστες της.

Δηλώστε συμμετοχή για μια θέση στα σεμινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη
στην η-διεύθυνση [email protected], για– να γνωρίσετε τις συλλογές, τις πηγές πληροφόρησης και τις υπηρεσίες που παρέχει,–  να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από εργαλεία αναζήτησης, ανάκτησης και οργάνωσης πληροφοριών,– να γνωρίσετε τεχνικές αναζήτησης και αξιολόγησης πληροφοριών,σημαντικά εφόδια για τις σπουδές σας!