Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου σας καλωσορίζει και σας εύχεται κάθε επιτυχία στις σπουδές σας.

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες  σχετικά με τη χρήση της Βιβλιοθήκης, οι οποίες θα σας διευκολύνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Βιβλιοθήκη μετεγκαταστάθηκε στο νέο της κτήριο, το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109 Αγλαντζιά), όπου έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό και τις υπηρεσίες της από πέντε διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης.

Ως μοναδικό παράρτημα της Βιβλιοθήκης παραμένει η μη δανειστική συλλογή της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας που βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος 12 στη Λευκωσία.

Το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», πήρε το όνομά του εις μνήμη του συζύγου της δωρήτριας, αείμνηστης Έλλης Ιωάννου και σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel.

Το νέο κτήριο, το οποίο στεγάζει όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης κατανέμεται σε πέντε επίπεδα συνδυάζοντας βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, σταθμούς εργασίας (Η/Υ), χώρους εργασίας καθώς και  αναγνωστήριο  24ωρης λειτουργίας.

Αναγνωστήριο 24ώρης λειτουργίας

Βρίσκεται στο ισόγειο (όροφος 0) και είναι ανοικτό για τους χρήστες όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Συλλογή

Περιλαμβάνει στη συλλογή της, έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, υλικό αναφοράς, χάρτες κ.ά.), ηλεκτρονικό υλικό (η-βιβλία, η-περιοδικά, βάσεις δεδομένων κ.ά.), και οπτικοακουστικό υλικό. Όλο το υλικό της συλλογής είναι αναζητήσιμο μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο και την ιστοσελίδα της.

Στους πιο κάτω πίνακες μπορείτε να δείτε την κατανομή του έντυπου υλικού κατακόρυφα στους πέντε ορόφους του κτηρίου της. Τα βιβλία της συλλογής είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Library of Congress.

3ος Όροφος
Α Γενικά έργα
B-BD Φιλοσοφία, Λογική
BF Ψυχολογία
BH Αισθητική (Φιλοσοφία)
BJ Ηθική
2ος Όροφος
BL-BX Θρησκείες, Μυθολογία
C Βοηθητικές επιστήμες της Ιστορίας
D Παγκόσμια Ιστορία και Ιστορία της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας κτλ.
E-F Ιστορία της Αμερικής
G Γεωγραφία, Ανθρωπολογία. Αναψυχή
H Κοινωνικές επιστήμες
J Πολιτικές επιστήμες
K Δίκαιο
L Εκπαίδευση
1ος Όροφος
M Μουσική
N Καλές Τέχνες
P Γλώσσα και Λογοτεχνία
0 Όροφος (Ισόγειο)
Βιβλία περιορισμένου δανεισμού
  Παιδική Βιβλιοθήκη
  Βιβλία αναφοράς (Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά, κ.ά.)
  Οπτικοακουστικό υλικό
Q Θετικές επιστήμες
R Ιατρική
S Γεωργία
T Τεχνολογία
U Στρατιωτική επιστήμη
V Ναυτική επιστήμη
Z Βιβλιογραφία. Βιβλιοθηκονομία. Πηγές Πληροφόρησης (Γενικά)
-1 Όροφος (Υπόγειο)
Περιοδικά
  Ειδικές συλλογές

Ωράριο λειτουργίας

Το αναλυτικό ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, βρίσκεται  στην ιστοσελίδα της, από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε.

Το ωράριο της Βιβλιοθήκης επεκτείνεται κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Κατά τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς και τους καλοκαιρινούς μήνες το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης τροποποιείται και οι χρήστες ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας και από τους πίνακες ανακοινώσεων εντός των χώρων της. Η Βιβλιοθήκη είναι κλειστή τις επίσημες  αργίες του ΔΠ του Πανεπιστημίου ενώ το αναγνωστήριο 24/7 παραμένει ανοικτό.

Πανεπιστημιακή κάρτα

Η πανεπιστημιακή κάρτα είναι πολλαπλών λειτουργιών και είναι απαραίτητη για πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη, δανεισμό υλικού, φωτοτύπηση, εκτύπωση, κ.ά.  Όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν την πανεπιστημιακή κάρτα, την οποία μπορούν να εκδώσουν ακολουθώντας τις “Οδηγίες προς Φοιτήτριες/Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου“ του Γραφείου Ταχείας Εξυπηρέτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πανεπιστημιακή κάρτα είναι αυστηρά προσωπική.

Τι μπορείτε να δανειστείτε

Μπορείτε να δανειστείτε οποιοδήποτε υλικό από τη Βιβλιοθήκη, υπό τον όρο ότι δεν φέρει το κόκκινο στρογγυλό αυτοκόλλητο, το οποίο δηλώνει ότι το συγκεκριμένο δεν δανείζεται, π.χ. βιβλία αναφοράς.

Ο αριθμός των βιβλίων/άλλου υλικού που μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δανεισμένα στο λογαριασμό σας και η διάρκεια δανεισμού ανά τεκμήριο είναι:

Κατηγορία μελών Μέγιστος αρ. τεκμηρίων Διάρκειας δανεισμού ανά τεκμήριο
 Διδακτορικοί φοιτητές 30 6 μήνες (180 μέρες)
 Μεταπτυχιακοί φοιτητές 20 21 μέρες
 Προπτυχιακοί φοιτητές 15 21 μέρες

Λογαριασμός μου στη Βιβλιοθήκη

Η σύνδεση με τον προσωπικό σας λογαριασμό, γίνεται μέσω του Ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης, https://www.cypruslibraries.ac.cy/, επιλέγοντας “My Library ή UCY Login”, και χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη (username) και το συνθηματικό σας (password), που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.ά.).  Με την είσοδο σας στο “Η Βιβλιοθήκη μου” ή “My Library” μπορείτε να δείτε τα βιβλία που έχετε δανεισμένα στο λογαριασμό σας, το ιστορικό των δανεισμών σας, τα προσωπικά σας στοιχεία, να κάνετε ανανέωση δανεισμού, κράτηση δανεισμένου υλικού κ.ά.

Ανανέωση Δανεισμού

Το δανεισμένο υλικό μπορεί να ανανεωθεί μέχρι δύο φορές, εφόσον δεν έχει γίνει κράτηση από άλλο χρήστη και δεν έχετε οποιαδήποτε εκκρεμότητα π.χ. οφειλή προστίμου. Μπορείτε να κάνετε ανανέωση δανεισμού, με την είσοδο στο λογαριασμό σας στη Βιβλιοθήκη “Η Βιβλιοθήκη μου” ή “My Library”.

Ανάκληση υλικού

Βιβλία τα οποία είναι δανεισμένα στο λογαριασμό σας, μπορεί να σας ζητηθεί από τη Βιβλιοθήκη να τα επιστρέψετε νωρίτερα από την ημερομηνία επιστροφής τους, γιατί έχουν ανακληθεί από άλλους χρήστες. Τα βιβλία θα πρέπει να επιστραφούν  εντός τριών ημερών μετά την ενημέρωσή σας από τη Βιβλιοθήκη.

Συλλογή Περιορισμένου Δανεισμού

Σκοπός της Συλλογής είναι η εύκολη πρόσβαση από όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών σε υλικό που η χρήση του είναι σημαντική για τις ανάγκες των μαθημάτων του τρέχοντος ακαδημαϊκού εξαμήνου. Το υλικό της Συλλογής δανείζεται  υπό ειδικούς όρους όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα.

 • Τρεις ώρες για χρήση εντός της Βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή.
 • Ένα βράδυ εκτός Βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός μπορεί να γίνει Δευτέρα-Κυριακή μετά τις 15:00. Τα βιβλία πρέπει να επιστραφούν μέχρι τις 11:00 την επόμενη μέρα του δανεισμού. Οι επιστροφές γίνονται μέσω του Συστήματος Αυτόματης Επιστροφής από τον χρήστη, ο οποίος λαμβάνει απόδειξη επιστροφής που εκδίδεται από το Σύστημα.
 • Οι σημειώσεις καθηγητών δεν δανείζονται, ενώ για τα βιβλία / άλλο υλικό δεν μπορεί να γίνει ανανέωση, κράτηση ή ανάκληση.

Καθυστερημένη επιστροφή δανεισμένου υλικού

Σε περίπτωση καθυστερημένης επιστροφής ή ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, επιβάλλεται πρόστιμο και στέρηση του δικαιώματος δανεισμού/ανανέωσης μέχρι την εξόφληση του. Το πρόστιμο ανέρχεται στα
€0,40 ημερησίως ανά τεκμήριο για υλικό της κανονικής συλλογής και
€0,40 ανά ώρα ανά τεκμήριο για υλικό της Συλλογής Περιορισμένου Δανεισμού

Η μη διευθέτηση τυχόν οφειλών  προς τη Βιβλιοθήκη, όπως εξόφληση προστίμου, επιστροφής υλικού κ.ά. μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση απονομής τίτλου σπουδών ή μη έκδοση πιστοποιητικού φοίτησης με τη λήξη των σπουδών σας καθώς και άλλων κυρώσεων.

Φωτοτύπηση/ Εκτύπωση

Η Βιβλιοθήκη, διαθέτει πολυμηχανήματα, τα οποία αναγνωρίζουν την κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης  για φωτοτύπηση, εκτύπωση και σάρωση στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος του ΠΚ με το ίδιο όριο μονάδων. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα  μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://library.ucy.ac.cy/el/services/photocopy

On-Line Ανανέωση ορίου εκτύπωσης

Για την πίστωση της κάρτας μέλους επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://www.ucy.ac.cy/epayments.
Για περισσότερες πληροφορίες για την “On-Line Ανανέωση του ορίου εκτύπωσης”, ακολουθήστε τις οδηγίες στον Οδηγό για On-Line Ανανέωση Ορίου Εκτύπωσης (επιλέγοντας στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης το σύνδεσμο Φωτοτύπηση/ Εκτύπωση).

Αναζήτηση υλικού

Όλα τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα του Library of Congress. Στη ράχη κάθε αντιτύπου υπάρχει τυπωμένος σε ετικέτα ο ταξινομικός αριθμός του βιβλίου, ο οποίος αποτελείται από γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και αριθμούς που προσδιορίζουν το κύριο θέμα του βιβλίου και ταυτόχρονα τη θέση του στα ράφια.

Αναζητήστε τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης μέσω της ιστοσελίδας για να εντοπίσετε το υλικό που σας ενδιαφέρει και σημειώστε τον ταξινομικό αριθμό και τα στοιχεία τοποθεσίας του
βιβλίου / άλλου υλικού (αναγράφεται ο όροφος που βρίσκεται το υλικό), τα οποία εμφανίζονται για κάθε ένα από τα αντίτυπα της βιβλιογραφικής εγγραφής, για να μπορέσετε να το εντοπίσετε στο ράφι.

Υπηρεσίες διαδικτύου

Οι Η/Υ, οι οποίοι βρίσκονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το δικό σας φορητό υπολογιστή για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας ucywifi.

 • Ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο (Wi-Fi) εντός του πανεπιστημιακού χώρου – ucywifi
  Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης Ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο (Wi-Fi) και ακολουθήστε τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πληροφορικών Συστημάτων ΠΚ για να ενωθείτε με το ucywifi.
 • VPN – Υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης (εκτός πανεπιστημιακού χώρου)
  Εάν βρίσκεστε εκτός τους πανεπιστημιακού χώρου, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης αφού συνδεθείτε με το πανεπιστημιακό δίκτυο μέσω της Υπηρεσίας απομακρυσμένης πρόσβασης (VPN-Virtual Private Network).

Φοιτητές με προβλήματα όρασης

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει υπηρεσίες για φοιτητές με προβλήματα όρασης: αναπαραγωγή υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες του φοιτητή, σταθμό εργασίας και φορητό εξοπλισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για της υπηρεσίες, τις συλλογές και τον εντοπισμό υλικού μπορείτε να δείτε
περιδιαβάζοντας τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και τους Οδηγούς χρήσης της Βιβλιοθήκης.

Επίσης, είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη για τους χρήστες της.

Δηλώστε συμμετοχή για μια θέση στα σεμινάρια που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη
στην η-διεύθυνση library@ucy.ac.cy, για

 • να γνωρίσετε τις συλλογές, τις πηγές πληροφόρησης και τις υπηρεσίες που παρέχει,
 • να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από εργαλεία αναζήτησης, ανάκτησης και οργάνωσης πληροφοριών,
 • να γνωρίσετε τεχνικές αναζήτησης και αξιολόγησης πληροφοριών,

σημαντικά εφόδια για τις σπουδές σας!