Η συλλογή Jacques Musyck αποτελείται από πάνω από 10000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, κυρίως φιλοσοφικού, λογοτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου. Η συλλογή ανήκε στον Jacques Musyck, πολυμαθή δικηγόρο από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ήταν παθιασμένος βιβλιόφιλος και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του εξερευνώντας βιβλιοπωλεία και παρακολουθώντας πλειστηριασμούς στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, στην αέναη προσπάθειά του να επιλέξει τα κατάλληλα βιβλία για να συμπληρώσει και να επεκτείνει την εκλεκτή συλλογή του. Ο Jacques Musyck επιθυμούσε το σύνολο της συλλογής του να φιλοξενείται, μετά το θάνατό του, σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Το Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, με συντονισμένες προσπάθειες, κατόρθωσαν να αποκτήσουν αυτή την πολύ σημαντική συλλογή, που εμπλουτίζει σε τεράστιο βαθμό την γαλλόγλωσση συλλογή της ΒΠΚ στα προαναφερόμενα γνωστικά αντικείμενα. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 200 τόμους από την εκλεκτή συλλογή La Pleiade, καθώς και σπάνια βιβλία λαμπρών φιλοσόφων όπως ο Pascal, ο Rousseau και συγγραφέων όπως ο La Bruyere, Αυτά τα συλλεκτικά αντίγραφα βρίσκονται σε προστατευμένο χώρο εντός της ΒΠΚ, ενώ με την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» θα εκτίθενται σε ειδικές προθήκες.

Στο σύνδεσμο “Panorama de ma bibliotheque“, μπορείτε να διαβάσετε αυτόγραφο κείμενο του Jacques Musyck (2005), όπου περιγράφει τη Βιβλιοθήκη του.

Βιογραφικό

Ο Jacques Musyck γεννήθηκε στο Βέλγιο στις 2 Ιουλίου 1927 και πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 2006. Σπούδασε νομικά και οικονομικές επιστήμες στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain. Το ενδιαφέρον του περιστρεφόταν γύρω από τη γαλλική λογοτεχνία, ειδικά του 18ου αιώνα, και ήταν λάτρης του γαλλικού πολιτισμού, πράγμα που τον ωθούσε να περνά μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι, για περίπου δύο μήνες κάθε ημερολογιακού έτους. Η γαλλική πρωτεύουσα δεν είχε πια μυστικά γι’ αυτόν, ο οποίος κατείχε επίσης μια εκτεταμένη συλλογή 500 βιβλίων ειδικά για το Παρίσι.

Ο Jacques Musyck είχε δύο διακριτές και μη επικαλυπτόμενες σφαίρες δραστηριοτήτων στη ζωή του:

  • Η κοινωνική ζωή του ελισσόταν γύρω από την εμπλοκή του με τη Διεθνή Αμνηστία, τις συχνές επισκέψεις στους κρατούμενους στις φυλακές των Βρυξελλών, αλλά και το γνήσιο ενδιαφέρον του και τη συμπόνια του για τους ανθρώπους των λιγότερο ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων.
  • Ο Jacques Musyck ήταν μια εμβριθής λόγια προσωπικότητα, ένας κριτικός βιβλιόφιλος που αφιέρωσε ατέλειωτες ώρες της ζωής του για να επιλέξει, να αποκτήσει και να διαβάζει βιβλία. Ο τεράστιος όγκος της βιβλιοθήκης του σήμαινε ότι τα βιβλία ήταν πανταχού παρόντα στην κατοικία του, ενώ του άρεσε η φυσική παρουσία των αμέτρητων τόμων στις βιβλιοθήκες του. Τα βιβλία τού ήταν απαραίτητα για να ζήσει. Ήταν επίσης μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Montaigne και της Ένωσης «l’Union Rationaliste”.