Βιογραφικό

Η Ρήνα Κατσελλή (το γένος Σταύρου Χαραλαμπίδη), γεννήθηκε το 1938 και ζούσε στην Κερύνεια μέχρι την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, κατά την οποία αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, μαζί με όλους σχεδόν τους Έλληνες Κύπριους των κατεχομένων από τα τούρκικα στρατεύματα περιοχών της Κύπρου.

Γράφει συστηματικά, κυρίως για την Κερύνεια, την ιδιαίτερη πατρίδα της, μυθιστορήματα, θεατρικά, λαογραφικές έρευνες, ποίηση κ.α. Το 1973 ίδρυσε τις “Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα”, στα πλαίσια των οποίων εξέδωσε διάφορα βιβλία.

Η ενεργός ανάμιξή της στην πολιτική, μετά το 1974, τη φέρνει πρώτη Κυπρία γυναίκα βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εκπροσωπεί την κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα επαρχία Κερύνειας (1981-1996). Είναι γραμματέας και υπεύθυνη των εκδόσεων του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας.

Βραβεύτηκε τρεις φορές με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, μια φορά με το κρατικό βραβείο μελέτης/δοκιμίου, η Κυπριακή Δημοκρατία της απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών το 2010 και αρκετά βιβλία της μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά.

Η Ρήνα Κατσελλή πέθανε στις 28 Μαΐου 2021, σε ηλικία 83 ετών