Η οικογένεια του κορυφαίου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή προχώρησε σε δωρεά του προσωπικού του αρχείου προς τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Αδαμάντιος Διαμαντής (Λευκωσία, 23 Ιανουαρίου 1900 – Λευκωσία, 28 Απριλίου 1994) ήταν Κύπριος ζωγράφος. Από τους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες, θεωρείται ο πατέρας της Κυπριακής τέχνης. Έργα του σήμερα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη της Λευκωσίας. Το γνωστότερο δε έργο του «Ο Κόσμος της Κύπρου» φιλοξενείται σήμερα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Το 1923 βραβεύτηκε με το Α΄ βραβείο σχεδίου από το Royal College of Art του Λονδίνου ενώ το 1976 από την Ακαδημία Αθηνών για τις υπηρεσίες του ως καθηγητής τέχνης αλλά και τη γενική του προσφορά στο καλλιτεχνικό χώρο. Επίσης, τιμήθηκε το 1989 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1993 με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Δωρεάς, Χρήσης και Αξιοποίησης του Αρχείου του Αδαμάντιου Διαμαντή στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταξύ του εκπροσώπου της οικογένειας του καλλιτέχνη, κου Mark Frederick Diamantis και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 στην παρουσία της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, καθώς και προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Το Αρχείο Αδαμάντιου Διαμαντή καλύπτει τη χρονική περίοδο 1920-1994 και σε αυτό περιλαμβάνεται προσωπική αλληλογραφία του καλλιτέχνη, όπως και αλληλογραφία του ιδίου με σημαντικά πρόσωπα του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, π.χ. Τηλέμαχου Κάνθου, Γεώργιου Σεφέρη, Πορφύριου Δίκαιου, καθώς επίσης φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του μεγάλου κύπριου ζωγράφου.

Το αρχείο παραλήφθηκε και ξεκίνησε ήδη η διαχείριση του με λήψη μέτρων προληπτικής συντήρησης από το Γραφείο Ψηφιοποίησης και Αρχείων και με σκοπό τη ψηφιοποίηση και διάθεση του στο κοινό το συντομότερο, μέσω της ψηφιακής υποδομής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.