Το Παιδικό Τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του με τη μετακόμιση της Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» το 2018, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο, και απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 12 ετών. Η χρήση του χώρου επιτρέπεται μόνο στα παιδιά και στους συνοδούς τους. Η Βιβλιοθήκη προχώρησε στη δημιουργία του Παιδικού Τμήματος με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες, και την καλλιέργεια της αγάπης για την ανάγνωση και την αναζήτηση της γνώσης.

Η προσδοκία της Βιβλιοθήκης είναι το Παιδικό της Τμήμα να αποτελέσει έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο, που θα συνεισφέρει στο να γίνει η ανάγνωση μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, ήδη από την προσχολική ηλικία, όχι μόνο για τις σχολικές υποχρεώσεις, αλλά κυρίως για ψυχαγωγία και προσωπική ανάπτυξη. Προς τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί αξιόλογη συλλογή παιδικών βιβλίων, πραγματοποιούνται δράσεις, και φιλοξενούνται σχολικές εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 4.500 βιβλία, στην πλειοψηφία τους στην ελληνική γλώσσα, αλλά όχι μόνον, καθώς και μικρό αριθμό οπτικοακουστικών μέσων, ενώ εμπλουτίζεται σταθερά με νέα αποκτήματα μέσω αγορών και δωρεών. Το υλικό είναι αναζητήσιμο στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Τα βιβλία είναι ομαδοποιημένα στα ράφια, κατά προτεινόμενες αδρές ηλικιακές ομάδες, καθώς και θεματικές περιοχές.

Πέραν της επιτόπου χρήσης του υλικού, οι συνοδοί των παιδιών έχουν τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων, εφόσον διαθέτουν κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης (είτε ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, είτε ως εξωτερικά μέλη). Η διάρκεια δανεισμού του κάθε βιβλίου είναι 21 μέρες, ανεξαρτήτως κατηγορίας μέλους. Στον χώρο υπάρχουν θέσεις ανάγνωσης, ενώ διατίθενται επίσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μελέτης.

Περαιτέρω, στο Παιδικό Τμήμα προγραμματίζονται συχνά δράσεις και εκδηλώσεις για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών. Υλοποιούνται παραστατικές αφηγήσεις παραμυθιών, ανάγνωση – παρουσίαση παιδικών βιβλίων από τους συγγραφείς τους, δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολλά ακόμη, για τα οποία το κοινό μπορεί να ενημερώνεται μέσω της ιστοσελίδας και του λογαριασμού Facebook της Βιβλιοθήκης.

Επιπλέον, φιλοξενούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι οποίες εισάγουν τα παιδιά Ε’ και Στ΄ τάξης Δημοτικού στη χρήση των χώρων, τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και τους κανόνες λειτουργίας της. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά από την ιστοσελίδα.