Η Βιβλιοθήκη άρχισε την λειτουργία της το 1992 με την είσοδο των πρώτων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Λόγω της αύξησης του υλικού της και του περιορισμένου χώρου στο αρχικό της κτήριο (Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75), διασπάστηκε η συλλογή της σε πέντε παραρτήματα, τα οποία βρίσκονταν σε διαφορετικές και απομακρυσμένες μεταξύ τους κτηριακές εγκαταστάσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Βιβλιοθήκη μετεγκαταστάθηκε και άρχισε τη λειτουργία της, στο νέο της κτήριο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία), όπου έχει συγκεντρώσει όλη τη συλλογή της, εκτός από την Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία δεν δανείζεται και στεγάζεται στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ), στην οδό Γλάδστωνος 12, Λευκωσία.

Το Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», πήρε το όνομά του εις μνήμη του συζύγου της δωρήτριας, αείμνηστης Έλλης Ιωάννου και σχεδίασε ο διεθνούς φήμης Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό, προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες προς κάθε ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης ερευνητικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, ως η κύρια ερευνητική βιβλιοθήκη, επιδιώκοντας να συμβάλει στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στην κοινωνία.

Είναι πλήρως ηλεκτρονική ως προς τη λειτουργία της και υβριδική (hybrid library) ως προς το περιεχόμενο της, αφού περιλαμβάνει στις συλλογές της έντυπο, ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό. Όλο το υλικό είναι προσβάσιμο μέσω του Εμπλουτισμένου Καταλόγου της Ενοποιημένης αναζήτησης των πηγών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο παρέχει γρήγορη  και εύκολη πρόσβαση στο έντυπο, ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό υλικό της και στο πληρές κείμενο άρθρων δια μέσου μιας απλής και ενιαίας αναζήτησης. Το έντυπο υλικό είναι, επίσης, αναζητήσιμο στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης και το ηλεκτρονικό υλικό είναι προσβάσιμο από τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης και αναζητήσιμο από τον Εμπλουτισμένο Κατάλογο και τον Κατάλογο ηλεκτρονικών πηγών

Πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο.