Στη δωρεά του αρχείου του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κώστας Σερέζης. Η σεμνή τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Δωρεάς, Χρήσης και Αξιοποίησης του σημαντικού αυτού αρχείου προς τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταξύ του ιδίου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των φίλων του δωρητή, Μάριου Ηλιάδη, πρώην υπουργού, Παύλου Κ. Παύλου, δημοσιογράφου, και Δώρου Παρτασίδη, κινηματογραφιστή-φωτογράφου, του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου, του Ομότιμου Καθηγητή Παντελή Βουτουρή, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Έλενας Διομήδη-Παρπούνα και μελών του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Το αρχείο του Κώστα Σερέζη αποτελεί δημιούργημα της επί 40 ετών θητείας του ως δημοσιογράφου στον κυπριακό και ελλαδικό χώρο. Σε αυτό περιλαμβάνονται πέραν των 170 ωρών δημοσιογραφικής παραγωγής με τη δική του προσωπική σφραγίδα, αναδεικνύοντας προσωπικότητες, ως μαρτυρίες με παρουσία, λόγο ή με αναφορές σ’ αυτές, όπως Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Παντελής Χορν, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοΐζος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Γλαύκος Κληρίδης, Κώστας Μόντης και πολλοί άλλοι/ες αξιόλογοι/ες πρωταγωνιστές/τριες της σύγχρονης πολιτικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ιστορίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κύριος Σερέζης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αποδοχή της δωρεάς του και ανέφερε: «Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που αποφάσισα, αντί άλλης εκμετάλλευσής του, να παραχωρήσω το αρχείο μου που έχει σχέση με τη θητεία μου στην τηλεόραση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα του τόπου, το οποίο, παρά τη λιγόχρονη ιστορία του, έχει κερδίσει επίζηλη θέση, όπως πληροφορούμαι, από διεθνείς αξιολογήσεις, ανάμεσα στα γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου. Θεώρησα σκόπιμο να παραχωρήσω αυτό το τμήμα του γενικότερου αρχείου μου, με το οποίο συνδέομαι συναισθηματικά και το οποίο περιήλθε πλέον στα παιδιά και τα εγγόνια μου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κυρίως γιατί έχει ένα περιεχόμενο που αναφέρεται μεν στο παρελθόν, έχει όμως σημασία για όσους ευρύτερα θα μελετούν στοιχεία αυτού του παρελθόντος, στο μέλλον, αντί να μένει εγκλωβισμένο σ’ ένα σπίτι».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης με τη σειρά του εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη του δωρητή και της οικογένειάς του, προς το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη του. Ανέφερε ότι είναι τιμή που το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιλέγεται από επιφανείς ανθρώπους ως χώρος φύλαξης και διάθεσης των μοναδικών αυτών συλλογών και διαβεβαίωσε ότι μέσω της Βιβλιοθήκης του ιδρύματος, το «Αρχείο Κώστα Σερέζη» θα προωθηθεί ως αρμόζει στην ερευνητική κοινότητα ανά το παγκόσμιο.

Το «Αρχείο Κώστα Σερέζη» θα ψηφιοποιηθεί και θα διατεθεί στο ευρύ κοινό μέσω της ψηφιακής υποδομής της Βιβλιοθήκης «ΛΗΚΥΘΟΣ». Μετά τη σύντομη τελετή επισημοποίησης της δωρεάς, ο κ. Σερέζης και φίλοι του που τον συνόδευαν ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο των εγκαταστάσεων, του περιεχομένου και της λειτουργίας της, με πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η παρουσία του κ. Σερέζη στην Κύπρο συνδυάζεται και με την παρουσίαση του βιβλίου του «Σε τόνο προσωπικό: μελέτες, δοκίμια, αφηγήσεις», η οποία πραγματοποιείται στις 25/09/2024, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οδό Καλλιπόλεως, στη Λευκωσία.

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου