Ο Γιώργος Βασιλείου έχει δωρίσει στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου τα έτη 2003, 2004 και 2005 μεγάλη συλλογή βιβλίων και περιοδικών οικονομικού κυρίως περιεχομένου. Πολλά έντυπα αφορούν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης διαφόρων χωρών. Επίσης, ο κ. Βασιλείου έχει εκφράσει την επιθυμία να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη ψηφιοποιημένο αρχείο που αφορά την πενταετία της προεδρίας του, όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Βασιλείου γεννήθηκε το 1931 στην Αμμόχωστο. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης από όπου απέκτησε το διδακτορικό του στις οικονομικές επιστήμες το 1957. Ακολούθως ειδικεύτηκε στο Λονδίνο σε θέματα εμπορίας και έρευνας αγοράς.

Το 1962 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην έρευνα και προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών της αγοράς στη Μέση Ανατολή και σε συνέχεια της Ανατολικής Ευρώπης. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, του ΚΕΒΕ, του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Εκκλησίας.

Το 1988 εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντικό έργο της προεδρίας του θεωρείται η υποβολή και εξέταση της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ανάπτυξη του τουρισμού, η μεταρρύθμιση των Διπλωματικών Υπηρεσιών, η ίδρυση της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, η Αστυνομική Ακαδημία και η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 1993 ιδρύει το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών και το 1996 εκλέγεται βουλευτής. (Αργότερα το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών ενώνεται με το ΑΔΗΣΟΚ και μετονομάζεται σε Ενωμένους Δημοκράτες.)

Το 1998 διορίζεται στη θέση του επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπεύθυνου για το συντονισμό της ενταξιακής προσπάθειας και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είναι Αvτεπιστέλλωv Καθηγητής στη Σχoλή Διευθυvτικώv Σπoυδώv τoυ Cranfield School of Management τoυ Ηvωμέvoυ Βασιλείoυ και Επίτιμος Καθηγητής του Cyprus International Institute of Management.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών με έδρα το Ελσίνκι (1995-2000) και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες (1995-2002).

Έχει εκδώσει πολλά βιβλία και συγγράμματα για πολιτικά και οικονομικά θέματα και έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βουδαπέστης. Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα και διακρίσεις από πολλές χώρες και το 2002 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση.