Η δωρεά της Γιώτας Κραββαρίτου περιλαμβάνει, ως επί το πλείστον, βιβλία συγκριτικού, ευρωπαϊκού και εργατικού δικαίου και γενικότερα νομικές μελέτες, καθώς επίσης και εκδόσεις κοινωνικών επιστημών, πολιτικής επιστήμης και φεμινιστικής θεωρίας, στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα γερμανικά. Συμπληρώνεται, σε μικρότερο βαθμό, από έργα ποίησης και λογοτεχνίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, από καταλόγους εικαστικών εκθέσεων και από εικονογραφημένα βιβλία τέχνης, στα ελληνικά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Βιογραφικό
Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977-1991, 1999-2008) και Καθηγήτρια Σπουδών του Φύλου (Gender Studies) στο Νομικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (European University Institute) της Φλωρεντίας (1991-1999).
Με μητρική ρίζα από τη Σκόπελο, η Γιώτα Κραββαρίτου γεννήθηκε στη Σκόπελο το Μάρτιο του 1944. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Πυθαγόρειο Λύκειο Τρικάλων και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1962-1967). Συμπλήρωσε τις νομικές σπουδές της στο Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Κέντρο του Nancy (Γαλλία) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles), όπου το 1976 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής.
Σταδιοδρομία
Κατά τα έτη 1969-1977 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε ως Επιμελήτρια στην Έδρα του Συγκριτικού Δικαίου, θέση στην οποία μονιμοποιήθηκε το 1982. Το 1983 εκλέχτηκε στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο αντικείμενο του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικαίου και τον Μάρτιο του 1988 εξελίχτηκε στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Το 1995 εκλέχθηκε Τακτική Καθηγήτρια. Ως καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. δίδαξε τα μαθήματα: «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο», «Συγκριτικό δίκαιο», «Φύλο, Δίκαιο και Ισότητα», «Δίκαιο Εκμετάλλευσης», «Εισαγωγή στο Κυπριακό Δίκαιο», «Εργατικό δίκαιο», κ.α.
Κατά το χρονικό διάστημα 1991-1999 εκλέχθηκε Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καθηγήτρια από της ιδρύσεως του Τμήματος αυτού και η πρώτη εκπρόσωπος σε αυτό των Ελλήνων και Ελληνίδων νομικών ακαδημαϊκών. Δίδαξε: «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό δίκαιο», «Εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη», «Συλλογική αυτονομία και Ισότητα Ευκαιριών στην ΕΕ», «Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ισότητας», «Θεμελιώδη Κοινωνικά δικαιώματα στην ΕΕ», «Συναισθηματικοί δεσμοί και δίκαιο στην Ευρώπη και Συγκριτικό δίκαιο».
Eίχε την ευθύνη και συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα την απασχόληση των γυναικών και το κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα και τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ως εμπειρογνώμων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικαίου.
Η Γιώτα Κραββαρίτου διώχθηκε από τη δικτατορία με ποινική δίωξη και απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας Θεσσαλονίκης (1968-1973). Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις Βρυξέλλες συμμετείχε στις δραστηριότητες της Δημοκρατικής Άμυνας εξωτερικού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε ενεργά στην «Ομάδα Γυναικείων Σπουδών» του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1980.
Έχει γράψει δώδεκα επιστημονικές μονογραφίες, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί πέντε συλλογικούς τόμους
Η Γιώτα Κραββαρίτου άφησε την τελευταία της πνοή στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2008, ύστερα από δεκατρείς μήνες ηρωικής πάλης με την επάρατο νόσο.
Τιμώντας τη μνήμη της, το έργο της και τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομικής σκέψης, εικοσιοχτώ ευρωπαίοι συνάδελφοί της και το European Trade Union Institute εξέδωσαν το 2011 τρίγλωσσο αναμνηστικό τόμο 585 σελίδων με τίτλο Mélanges à la mémoire de Yota Kravaritou : a trilingual tribute σε επιμέλεια της Isabelle Schomann.
Το 2011 εκδόθηκε επίσης τιμητικός τόμος με τίτλο Αφιέρωμα μνήμης στη Γιώτα Κραβαρίτου. Δίκαιο-Εργασία-Φύλο-Ψύχη, 595 σελίδων, με τη συμμετοχή σαράντα ελλήνων νομικών, κοινωνικών επιστημόνων και λογοτεχνών, σε επιμέλεια Βασίλη Κούρτη και Αντώνη Μανιτάκη, στις εκδόσεις Σάκκουλα.
Καθόλη τη διάρκεια της ζωής της, η Γιώτα Κραββαρίτου διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Κύπρο, την οποία είχε επανειλημμένα επισκεφτεί. Το ενδιαφέρον της και η αγάπη της για τη Μεγαλόνησο πιστοποιείται από τη διδασκαλία της για πολλά έτη του μαθήματος «Κυπριακό Δίκαιο», το οποίο πρώτη εισήγαγε στο πρόγραμμα διδασκαλίας της Νομικής Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, το 1997, εν όψει της ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργάνωσε συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας με θέμα : «Cyprus Law and EU Law».
Τιμώντας τη μνήμη της και τους δεσμούς της με την Κύπρο, η οικογένειά της δώρισε το σύνολο της προσωπικής της βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.