Η συλλογή Αδαμάντιου Διαμαντή δωρίστηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2002 από το γιο του Αλέκο Διαμαντή και περιλαμβάνει γύρω στα 1200 βιβλία ποικίλων θεμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλά βιβλία σχετικά με την Κύπρο που αφορούν την ιστορία και την πολιτισμό του νησιού, έργα κυπρίων και ελλήνων λογοτεχνών, ξένη λογοτεχνία και άλλα γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Βιογραφικό

Κορυφαίος κύπριος ζωγράφος και πατέρας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1900 αποφοίτησε το 1918 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Σπούδασε ζωγραφική στο St Martin’s School of Art και στο Royal College of Art στο Λονδίνο . Στην Κύπρο επέστρεψε το 1926 εργάστηκε ως καθηγητής στην εκπαίδευση μέχρι το 1962.

Η προσφορά του στην τέχνη είναι τεράστια. Με έργα του που «διακρίνονται για τη βιωματική τους αφετηρία και επιβάλλονται με την εκφραστική τους αλήθεια, ο Διαμαντής μπορεί να θεωρηθεί σαν μια από τις καθοριστικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης τέχνης.» Τα θέματά του είναι παρμένα κυρίως από την παράδοση και την ζωή της υπαίθρου του τόπου του.

Από το 1931 αρχίζει για τον Διαμαντή μια γόνιμη καλλιτεχνική περίοδος. Ταξιδεύει και σχεδιάζει συνέχεια μαζεύοντας υλικό για τα έργα του.

Το 1936 ιδρύεται η Εταιρεία κυπριακών Σπουδών και με πρόταση του Διαμαντή, θέτει σαν κύριο στόχο την ίδρυση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Ο Αδαμάντιος Διαμαντής πήρε μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Το 1976 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για το «αξιόλογο καλλιτεχνικό του έργο, και για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα του ως καθηγητής και ως ιδρυτής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης».

Τον Διαμαντή συνέδεε στενή φιλία με το μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, τον οποίο και ξενάγησε στην Κύπρο, ενώ του αφιέρωσε το μνημειώδες και ιδιαίτερα αξιόλογο έργο του «Ο κόσμος της Κύπρου». Το έργο αυτό , ζωγραφισμένο σε 11 τελάρα και με συνολικές διαστάσεις17,50 μέτρα μήκος και 1,75 μέτρα ύψος, έγινε μεταξύ 1967-1972.Ο τίτλος του έργου είναι δανεισμένος από τον Σεφέρη.

Το 1989 τιμάται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1993 η Πολιτεία τον τιμά με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Απεβίωσε το 1994.