Τα 850 περίπου βιβλία της συλλογής Dakin είναι σχεδόν αποκλειστικά ιστορικά, και ανήκουν στις εξής συγκεκριμένες θεματικές περιοχές: Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, ιστορία της ελληνικής επανάστασης, ιστορία του μακεδονικού ζητήματος, ιστορία της Ευρώπης, της Βρετανίας, διπλωματική ιστορία, εξωτερικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας, τοπική ιστορία και αρχαιολογία περιοχών της Ελλάδας, ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, ιστορία της Κύπρου. Τα πλείστα βιβλία είναι αγγλόγλωσσα και ελληνόγλωσσα, χωρίς να απουσιάζουν και βιβλία στην γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.

Βιογραφικό

Ο Douglas Dakin ήταν καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, καθώς και υποδιευθυντής του κολλεγίου Birkbeck του ιδίου πανεπιστημίου, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1974.

Ο Douglas Dakin γεννήθηκε το 1907 στο Gloucestershire (Βρετανία). Ο πατέρας του ήταν ο διευθυντής του σχολείου του χωριού και έστειλε το νεαρό Douglas ως έναν από τους πρώτους μαθητές στο νεοϊδρυθέν Rendcomb College στο Cirencester, σχολείο που ιδρύθηκε το 1920 για να παρέχει πεφωτισμένη εκπαίδευση σε αγόρια από δημοτικά σχολεία αγροτικών περιοχών. Το 1926 ο Dakin ξεκίνησε ως υπότροφος τις σπουδές του στο Κολλέγιο Peterhouse του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου αρίστευσε στις ιστορικές σπουδές. Το 1931 άρχισε να διδάσκει στο Haberdashers’ Aske’s School στο Λονδίνο.

Το 1935 διορίστηκε ως λέκτορας ιστορίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου είχε ήδη ξεκινήσει το διδακτορικό του πάνω στον Turgot, γενικό Ελεγκτή υπό τον Λουδοβίκο ΙΔ’. Ήταν μια εξέχουσα προσπάθεια για ένα νέο ιστορικό, και το έργο του Turgot and the Ancien Régime εκδόθηκε το 1939.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του D. Dakin μετακινήθηκαν από την Γαλλία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Η έμπνευση για τον φιλελληνισμό του Dakin υπήρξε η υπηρεσία του στην RAFVR στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και η ιδιότητά του ως αξιωματικός-liaison στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία. Είχε ακόμα εμπλακεί με τον ΕΛΑΣ κατά το έτος 1944.

Μετά το πέρας του πολέμου, γυρίζοντας στο Birkbeck ανέλαβε, επιπλέον, καθήκοντα αρχειοφύλακα, τα οποία διεκπεραίωνε με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ενώ αντιμετώπιζε με φλεγματικό χιούμορ την γραφειοκρατία.

Ο D. Dakin θεωρείται εξέχων ιστορικός για την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά επίσης και ένας φωτισμένος διδάσκαλος, που ενέπνεε σεβασμό και εμπιστοσύνη. Τα βραδινά του μαθήματα για το σύστημα του Κογκρέσσου μετά τους ναπολεόντειους πολέμους υπήρξαν θρυλικά, ενώ η δίκαια ήταν η φήμη που απέκτησε ως επιβλέπων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου είναι αφιερωμένο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Τρία έργα του εκδόθηκαν από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Θεσσαλονίκη), με το οποίο ο Dakin είχε πολύ στενή επαφή: British and American Philhellenes during the Greek War of Independence, 1821-1833 (1955), British Intelligence of Events in Greece, 1821-1827 (1959), The Greek Struggle in Macedonia, 1897-1913 (1966). Επιπλέον εξέδωσε τα έργα The Unification of Greece, 1770-1923 (1972) και τέλος τοThe Greek Struggle for Independence, 1821-1833 (1973). Άλλο ένα επίτευγμα του Dakin ήταν η έκδοση 12 τόμων της πρώτης σειράς των Documents on British Foreign Policy 1919-1939 (HMSO), που επικεντρώνονταν στα επακόλουθα του Α’ παγκοσμίου πολέμου μέχρι το Συνέδριο του Λοκάρνο. Η επιμονή του στις παραμικρές λεπτομέρειες τον καθιστούσε το ιδανικό πρόσωπο για ενασχόληση με διπλωματικά έγγραφα.

Ο D. Dakin βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και αναγορεύτηκε ως επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1971 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε επίσης στενές επαφές με το κυπριακό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Μόλις πληροφορήθηκε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποφάσισε να δωρίσει την επιστημονική του βιβλιοθήκη σε αυτό. Η φιλία που ανέπτυξε με μια γενιά ιστορικών στην Ελλάδα και η επίδραση που είχε σ’ αυτήν, ήταν σημαντική.

O Douglas Dakin έφυγε πλήρης ημερών το 1995, σε ηλικία 88 ετών, πικραμένος γιατί η σωματική του κατάσταση δεν του επέτρεπε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα.