Συλλογή

Ο James E. Johnson, με την μεσολάβηση των συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσσότας, Κύπριων αδελφών Θεοφάνη και Σωτήρη Σταύρου, επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να δωρίσει την προσωπική συλλογή του στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά την αφυπηρέτησή του από το Bethel College το 1992.
Η ακαδημαϊκού περιεχομένου συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 3000 τόμους στη θεματική περιοχή της αμερικανικής ιστορίας από την ίδρυση του Jamestown το 1607 ως την σύγχρονη εποχή. Η συλλογή περιλαμβάνει κλασσικά συγγράμματα τόσο σε γενικότερα θέματα, όσο και σε πιο εξειδικευμένα, όπως την αποικιακή περίοδο, την εποχή του Jackson, και τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.
Επίσης περιλαμβάνονται θεματικές όπως: βιογραφίες σημαινουσών προσωπικοτήτων της αμερικανικής ιστορίας, κοινωνική ιστορία, ιστορία κοινωνικής πρόνοιας, ιστοριογραφίας, αμερικάνικη θρησκευτική ιστορία, ιστορία των αμερικανικών μειονοτήτων.

Βιογραφικό

Ο James E. Johnson υπήρξε καθηγητής αμερικάνικης ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Bethel College στο St. Paul της Μινεσότας (ΗΠΑ).
Ο James E. Johnson ήταν επιμελητής του ιστορικού περιοδικού του Bethel College Fides et Historia, προϊόν του Συνεδρίου “Faith and History”.