Κληροδότημα Κυπριανού Κουππά

Το 2007 εκπληρώθηκε ο όρος της διαθήκης του Κυπριανού Κουππά σχετικά με κληροδότημά του προς τη ΒΠΚ για το ποσό των ΛΚ27,795 για την αγορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βιβλιοθήκης. Η ΒΠΚ φρόντισε να αξιοποιήσει το σημαντικό αυτό ποσό, επιλέγοντας με προσοχή και αγοράζοντας περίπου 1650 τίτλους βιβλίων, κυρίως κυπρολογικού, ιστορικού, λογοτεχνικού, και κοινωνικού περιεχομένου.

Βιογραφικό

Ο Κυπριανός Κουππάς γεννήθηκε το 1902 στην Πλατανιστάσα Πιτσιλιάς. Στα τέσσερα του χρόνια έμεινε ορφανός.  Λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, μόλις  τελείωσε το δημοτικό σχολείο πήγε να εργαστεί στη Λεμεσό ως τσαγγάρης.

Η επιθυμία του να πάει στο εξωτερικό για να εργαστεί τον οδήγησε το 1920 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί γνώρισε άτομα από άλλες χώρες και έμαθε Αραβικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, με αποτέλεσμα να μπορεί να χειρίζεται ο ίδιος τις συναλλαγές του. Εκεί έμαθε επίσης τους κανόνες του εμπορίου, που τον βοήθησαν στη συνέχεια να εκπληρώσει τον στόχο του και να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Εργάστηκε σκληρά και ασχολήθηκε με πολλές εμπορικές δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο όχι το ατομικό του κέρδος, αλλά το να μπορεί να στέλνει χρήματα στην πατρίδα του, την Κύπρο.

Το 1934 γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, τη Σοφία, με την οποία έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό της, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. Το 1952 ο Κυπριανός Κουππάς επιστρέφει στην Κύπρο, όπου και πάλι ασχολήθηκε με το εμπόριο διαφόρων προϊόντων. Από τα χρήματα που απέκτησε, έδωσε ένα μεγάλο ποσό για την άμυνα της Κύπρου και ευεργέτησε την κοινότητά του Πλατανιστάσα: Διέθεσε ένα μεγάλο ποσό για την κατασκευή της μεγάλης πλατείας στο κέντρο της κοινότητας και για την ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Βοηθούσε επίσης άλλους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη βοήθειας, ενώ κατέβαλε μεγάλα χρηματικά ποσά για άλλους κοινωφελείς σκοπούς και Ιδρύματα. Οι εισφορές του Κ. Κουππά για φιλανθρωπικούς σκοπούς ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο λίρες Κύπρου.

Ο Κυπριανός Κουππάς απεβίωσε το 1997.