Συλλογή

Η συλλογή που εντάχθηκε στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνει περίπου 3500 τίτλους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί αφορούν ανάτυπα. Σημαντικό είναι το αρχείο, το οποίο βρίσκεται στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας και περιέχει φωτογραφίες, φιλμ, διαφάνειες, καρτέλες, σημειώσεις και επιστημονική αλληλογραφία.

Περίπου 934 έκτυπα επιγραφών, φωτογραφίες επιγραφών και τα αρνητικά τους, δελτία, καθώς και διαφάνειες, θα συμπεριληφθούν στην επιγραφική συλλογή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε το 2013 υπό την επωνυμία «Εργαστήριο Επιγραφικής Ινώ Νικολάου». Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις επιγραφές αυτές είναι σήμερα χαμένες ή απρόσιτες για τους ερευνητές, διότι προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και επομένως τα έκτυπα αυτά είναι πολύτιμα για την επιγραφική και την ιστορική έρευνα.

Δρ. Κυριάκος Νικολάου

Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο το 1918 και πέθανε στο Manchester το 1981. Έλαβε BA στην κλασική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1953, και δίπλωμα στην πρακτική αρχαιολογία από το University Institute of Archaeology του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1954. Το διδακτορικό του δίπλωμα το έλαβε από το Πανεπιστήμιο Göteborg Σουηδίας το 1976, με τη μελέτη The Topography of Kition.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε επί τέσσερα χρόνια σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γαλλία.

Εισήλθε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου το 1957 ως Αρχαιολογικός Λειτουργός. Κατόπιν έγινε Βοηθός Έφορος (1961-1964) και Έφορος του Κυπριακού Μουσείου (1964-1979, που αφυπηρέτησε). Ήταν Έφορος επί τιμή του Κυπριακού Μουσείου.

Ως Αρχαιολογικός Λειτουργός ήταν υπεύθυνος της αρχαιολογικής επισκόπησης της Επαρχίας Κυρηνείας και της πεδιάδας του ποταμού Γιαλιά στην κεντρική Κύπρο, καθώς και του μουσείου της περιοχής. Διετέλεσε υπεύθυνος πλήθους σημαντικών ανασκαφών. Πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακος ανασκαφές στην Κάτω Πάφο (1962-1972). Εργάσθηκε επίσης για την ανάδειξη αρχαίων πόλεων της γενέτειράς του Καρπασίας.

Χάρη στην εμπειρία του και τις σύντονες ενέργειές εντοπίσθηκαν και ταυτίστηκαν στον οίκο Christie’s του Λονδίνου ειδώλια της συλλογής Χρ. Χατζηπροδρόμου που είχαν κλαπεί από την οικία του συλλέκτη στην Αμμόχωστο και μεταφερθεί παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις τουρκικές αρχές κατοχής.

Συνέγραψε τις μελέτες The Historical Topography of Kition και Ancient Monuments of Cyprus, καθώς και πολυάριθμα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαιδικά λεξικά και σύμμεικτους τόμους.

Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια κλασικής αρχαιολογίας και έδωσε πολλές διαλέξεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Διετέλεσε Εταίρος της Society of Antiquaries of London και Εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Ήταν μέλος σε πολλά διεθνή επιστημονικά Συμβούλια και Εταιρείες, καθώς και Γραμματέας της Κυπριακής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορικών Επιστημών και Γραμματέας της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων αφιέρωσε στη μνήμη του τον Β΄ τόμο του περιοδικού Κυπριακή Αρχαιολογία. Μνήμη Κυριάκου Νικολάου (Λευκωσία 1990). Σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του Κ. Νικολάου στις ανασκαφές της πόλεως και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ο Δήμος Πάφου αποφάσισε το 1981 να δώσει το όνομά του σε δρόμο που οδηγεί στην Οικία του Διονύσου.

Δρ. Ινώ Μιχαηλίδου-Νικολάου

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1929 και πέθανε στη Λεμεσό το 2018. Ήταν θυγατέρα του Νικολάου και της Λευκοθέας Μιχαηλίδου. Έλαβε δίπλωμα κλασικής φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε στην ελληνική και λατινική επιγραφική (ενεπίγραφα μνημεία, νομίσματα) στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews Σκωτίας (υπότροφος British Council) και στη νομισματική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το διδακτορικό της δίπλωμα το έλαβε από το Πανεπιστήμιο Göteborg Σουηδίας.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1960-1989 υπηρέτησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, από όπου αφυπηρέτησε ως Αρχαιολογική Λειτουργός A΄. Συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα ήταν: επιγραφική, νομισματική, αρχαιολογία, ιστορία της Κύπρου, ιστορία της τέχνης της ανατολικής Μεσογείου. Συνέγραψε πλήθος επιστημονικές μονογραφίες και άρθρα. Διατέλεσε μέλος σε πολυάριθμες επιστημονικές Εταιρείες, ενώ έλαβε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το A΄ Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της Prosopography of Ptolemaic Cyprus (1978).