Με τη διαθήκη του ο σύζυγος της Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα, Χρήστος Πετρώνδας, δώρισε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου τη συλλογή του ζεύγους. Σε αυτή περιλαμβάνονται πολλά κυπρολογικά βιβλία λογοτεχνικού κυρίως αλλά και ιστορικού περιεχομένου, ελληνική λογοτεχνία, βιβλία εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και πολλά άλλα γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ευγενία Παλαιολόγου Πετρώνδα

Η Ευγενία Παλαιολόγου Πετρώνδα υπήρξε μια εκλεκτή μορφή των Κυπριακών Γραμμάτων. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός και λογοτέχνης άφησε πίσω της ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο, το οποίο προβάλλει τις αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης , της αγάπης και της συναδέλφωσης μεταξύ των λαών.

Γεννήθηκε το 1911 στο Κάϊρο. Τα πρώτα γράμματα τα πήρε στην Αλεξάνδρεια και μετά συνέχισε τις σπουδές της στο Αρσάκειο Διδασκαλείο Αθηνών. Ακολούθως παρακολούθησε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, και πάλι στα παιδαγωγικά .Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια , εργάστηκε σαν δασκάλα στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας και ακολούθως διηύθυνε το δικό της σχολείο. Το 1960, με την έλευση της μεταπολίτευσης στην Αίγυπτο εγκαθίσταται με το σύζυγό της Χρήστο Πετρώνδα στην Κύπρο.

Πέρα από το λογοτεχνικό της έργο, η Ευγενία Πετρώνδα συνεργάστηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Πήρε πολλές διακρίσεις και βραβεία, και το 1997 η Πολιτεία της απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Απεβίωσε το 1997.

Χρήστος Πετρώνδας

Ο Χρήστος Πετρώνδας γεννήθηκε στην επαρχία Κερύνειας το 1911. Μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και αργότερα παιδαγωγικά και παιδοψυχολογία στο Παρίσι.

Δίδαξε φιλολογία στο ελληνικό γυμνάσιο της Μανσούρας στην Αίγυπτο και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας μέχρι το 1960, όπου πλέον εγκαθίσταται στην Κύπρο και συνεχίζει να εργάζεται στα σχολεία της Κύπρου ως καθηγητής και αργότερα ως γυμνασιάρχης.

Υπήρξε μέλος της εταιρείας ψυχικής υγιεινής, του ομίλου παιδαγωγικών ερευνών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Οικογένεια και Σχολείο».Έχει γράψει έργα εκπαιδευτικού κυρίως περιεχομένου.

Απεβίωσε το 2003.