Το Μάρτιο του 2006, η αδελφή του Α. Θεοδοσιάδη, Δρ. Μάρω Θεοδοσιάδου, δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη συλλογή του, η πλούσια θεματογραφία της οποίας καλύπτει συγγράμματα μεγάλης ποικιλίας θεμάτων: της αρχιτεκτονικής πολεοδομίας, της μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, της διάσωσης και συντήρησης αρχαίων και ιστορικών μνημείων, παραδοσιακών κτιρίων, του φυσικού περιβάλλοντος, εκλεκτές εκδόσεις της ιστορίας της τέχνης και της αισθητικής, αλλά και βιβλία κλασικής και σύγχρονης διανόησης και λογοτεχνίας. Η δωρεά περιλαμβάνει και σειρές επιστημονικών αρχιτεκτονικών περιοδικών.

Ανάμεσα στα βιβλία που δωρίστηκαν περιλαμβάνεται μικρός αριθμός σπανίων βιβλίων του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Το 2010 δωρίστηκε το αρχείο του από την αδελφή του Δρ. Μάρω Θεοδοσιάδου, το οποίο αποτελείται από 1.808 φωτογραφίες και 4.479 διαφάνειες, δημιουργίες του αρχιτέκτονα. Το φωτογραφικό υλικό ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε, ενώ οι διαφάνειες ψηφιοποιούνται και εισάγονται μαζί με την τεκμηρίωση  σε κατάλληλο λογισμικό ψηφιακών συλλογών.

Βιογραφικό

Ο Αλέξης Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1936. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Διετέλεσε βοηθός καθηγητής στην έδρα της Αρχιτεκτονικής του καθηγητή Carlo Rusconi-Clerici μέχρι το 1972.

Από το 1974 μέχρι τον θάνατό του (2001) εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Λευκωσία. Για οκτώ κατά σειρά χρόνια παρέδιδε μαθήματα Αρχιτεκτονικής στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Reading κατά τη θερινή περίοδο μαθημάτων στην Κύπρο.
Στα μαθήματα της Αρχής Βιομηχανικής Κατάρτισης για νέους Αρχιτέκτονες και Πολιτικούς Μηχανικούς ανάπτυσσε το θέμα «Οργάνωση γραφείου μελετητών».

Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου για τη θητεία 1998-2000 και επίσης αντιπρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου για δύο θητείες (συνολικά 6 χρόνια).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Παληάς Λευκωσίας. Σε συνεργασία με άλλους εργάστηκε αφιλοκερδώς για την επιδιόρθωση της Πύλης Αμμοχώστου και τη μετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο. Η εργασία αυτή βραβεύτηκε από την Europa Nostra το 1983 με το πρώτο βραβείο.

Έδωσε σειρά διαλέξεων για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο σε θέματα περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και πλήθος διαλέξεων σε πολλά χωριά, από τον Κάτω Πύργο μέχρι τη Δερύνεια, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Εκπροσώπησε πολλές φορές την Κύπρο σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό, σε θέματα αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, ενώ υπήρξε μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Είχε ασχοληθεί με τη συνεχή αναθεώρηση και σύνταξη των οικοδομικών συμβολαίων, των κανονισμών για τους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς , τη συγγραφή των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων των κλάδων της Μηχανικής Επιστήμης και του θέματος των επαγγελματικών αμοιβών των μελετητών.

Ως επιστήμων, αλλά και ως ενεργός πολίτης (μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών συνδέσμων και οργανώσεων), επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου γενικά, και ιδιαίτερα για το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας (το πατρικό του σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε είναι μια διατηρητέα οικοδομή δίπλα στο παρθεναγωγείο Φανερωμένης) αλλά και για την προστασία τόσο του ανθρωποποίητου, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου.

Με βάση τους δύο αυτούς πυλώνες του ενδιαφέροντος του, μετά τον θάνατο του, οι οικείοι του θέσπισαν ειδικό βραβείο στη μνήμη του, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Το βραβείο Α. Θεοδοσιάδη απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το 2004, σεΚύπριο αρχιτέκτονα για αξιόλογη εργασία συντήρησης και αποκατάστασης παραδοσιακής οικοδομής ή μνημείου ή ιστορικού κτιρίου, ή για σωστική επέμβαση ή αποκατάσταση του φυσικού ή πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου.