Το Έργο του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στοχεύει στη δημιουργία ενός πυρήνα πληροφόρησης για την ενίσχυση των υποδομών έρευνας και καινοτομίας, προσβάσιμου τόσο στους φοιτητές και ερευνητές της Πανεπιστημιακής Κοινότητας όσο και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της Κύπρου.
Με την πολύτιμη προσφορά της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, η οποία δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των €8.000.000 στη μνήμη του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, αλλά και με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», έχει αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου το σύγχρονο κτήριο του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου».
To Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φυσική τοπογραφία και τα χρώματα του τοπίου της Πανεπιστημιούπολης.
Το κτήριο χωροθετείται βορειανατολικά της Πανεπιστημιούπολης ως ένας τεχνητός λόφος παρομοίου σχήματος με τους παρακείμενους στην περιοχή και ιδιαιτέρως του Άρωνα με το χαρακτηριστικό οροπέδιο, που δεσπόζει στη νότια πλευρά.
Μια έγχρωμη μεμβράνη καλύπτει όλα τα πρανή του τεχνητού λόφου και ένας εντυπωσιακός λευκός θόλος προβάλλει στο οροπέδιο ως επιστέγασμα.
Το κτήριο συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τ.μ. αναπτύσσεται κατακόρυφα σε πέντε επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους).
Ένας βασικός κύλινδρος με τρεις πτέρυγες περιφερειακά διαμορφώνουν την οριζόντια διάταξη. Εκτός από το κεντρικό αίθριο εντός του κυλίνδρου, ένα περιφερειακό αίθριο χωροθετείται μεταξύ του βασικού κυλίνδρου και των τριών πτερύγων.
Ο βασικός κύλινδρος διαμέτρου 40 μ. ο οποίος φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη αναπτύσσεται σε πέντε επάλληλους ομόκεντρους δακτυλίους πέριξ του κεντρικού αιθρίου.
Τα αναγνωστήρια όλων των επιπέδων, πλην του 3ου ορόφου, καταλαμβάνουν την εσωτερική ζώνη των δακτυλίων προς το κεντρικό αίθριο ενώ τα βιβλιοστάσια την εξωτερική ζώνη.
Στον 3ο όροφο φιλοξενείται ένα μεγάλο αναγνωστήριο το οποίο επεκτείνεται οπτικά στο οροπέδιο του λόφου, που βρίσκεται σε ύψος 14 μ. από το έδαφος.
Τριάντα-ένας επιπλέον μικροί «γυάλινοι» χώροι για ομαδική μελέτη εφάπτονται στην εξωτερική περιφέρεια του κυλίνδρου «αιωρούμενοι» μέσα στο περιφερειακό αίθριο.
Η οροφή της Βιβλιοθήκης καλύπτεται από ένα διαφώτιστο θόλο, στην κορυφή του οποίου ένας ηλιοστάτης διαμέτρου 5 μ., με κατακόρυφο άξονα περιστροφής και ενσωματωμένες περιστρεφόμενες περσίδες, κατευθύνει το φυσικό φως μέχρι και το χαμηλότερο επίπεδο του κτηρίου.
Το φυσικό φως διαχέεται σε όλα τα αναγνωστήρια των χαμηλότερων επιπέδων μέσω αντανάκλασης του φωτός στην επιφάνεια ενός κώνου ύψους 24 μ., που είναι χωροθετημένος στο κέντρο του εσωτερικού κεντρικού αίθριου.
Οι τρεις πτέρυγες περιμετρικά του κυλίνδρου φιλοξενούν δύο αμφιθέατρα, εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρους διδασκαλίας, εργαστήρια πολυμέσων, γραφεία προσωπικού, καθώς και χώρους λειτουργικής υποστήριξης του κτηρίου.
Βίντεο – www.structuralfunds.org.cy
Δημοσιεύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου