Συλλογή

Η αρχαιολογικού περιεχομένου συλλογή περιλαμβάνει περίπου 2000 μονογραφίες, 7 σειρές περιοδικών, καθώς επίσης και 3 πολύτομες σειρές:

  1. Corpus Vasorum Antiquorum (συμπληρωμένη μέχρι το 2010),
  2. Paulys Realencyclopadie der Classischen Altertumswissenschaft,
  3. Lexicon iconographicum mythologiae classicae (LIMC).

Βιογραφικό

Ο Konrad Schauenburg γεννήθηκε το 1921. Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης από το 1939-1951 (με μια διακοπή στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου). Η διδακτορική διατριβή του είχε τον τίτλο: “Ήλιος. Αρχαιολογικές και μυθολογικές έρευνες γύρω από τον αρχαίο ηλιακό θεό.

Εργάστηκε ως βοηθός στα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα των Πανεπιστημίων της Φρανκφούρτης (1953-1954) και της Βόννης (1954-1957). Στη Βόννη απέκτησε τον μεταδιδακτορικό τίτλο (Habilitation) με θέμα: ”Ο Περσέας στην τέχνη της αρχαιότητας“ Το 1960 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Το 1968 το Πανεπιστήμιο του Κιέλου του πρόσφερε την έδρα της Κλασικής Αρχαιολογίας, την οποία κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1989. Παράλληλα διορίστηκε ως διευθυντής της αρχαιολογικής συλλογής του  Kunsthalle του Κιέλου, το οποίο υπό την διοίκησή του δημιούργησε μια σημαντική συλλογή εξειδικευμένη στα αρχαία ελληνικά αγγεία, ειδικά σε εκείνα από τη νότιο Ιταλία.

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου (1971-1972) και μέλος του Συμβουλίου για τον Πολιτισμό (Kultursenat) της ίδιας πόλης. Ήταν μέλος της Κεντρικής Διεύθυνσης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο (1969-1990). Επίσης, η Società Dante Alighieri του Κιέλου τον είχε ανακηρύξει Επίτιμο Πρόεδρό της.

Τα κύρια πεδία της επιστημονικής του δραστηριότητας υπήρξαν η αρχαία αγγειογραφία (πεδίο για το οποίο διακρίθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς), η μυθολογία και  η ρωμαϊκή ταφική τέχνη. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περίπου 250 τίτλους, μεταξύ των οποίων 5 μονογραφίες, καθώς και την σειρά “Studien zur unteritalischen Vasenmalerei, τόμοι I-XIV“, ο τελευταίος τόμος της οποίας εκδόθηκε το 2010, λίγους μήνες πριν τον θάνατο του την άνοιξη του 2011.