Το RefWorks είναι ένα εργαλείο οργάνωσης και διαχείρισης βιβλιογραφίας και βιβλιογραφικών αναφορών. Παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής βάσης δεδομένων, εισάγοντας βιβλιογραφικές αναφορές απευθείας είτε από δικτυακές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, είτε από κατάλληλα ηλεκτρονικά αρχεία κειμένου, είτε πληκτρολογώντας τα βιβλιογραφικά στοιχεία. Επίσης παρέχει την δυνατότητα μορφοποίησης των αναφορών αυτών (MLA, APA, Chicago Manual of Style, Turabian, κ.α.) και χρήσης τους για την δημιουργία βιβλιογραφιών σε επιστημονικά συγγράμματα, άρθρα, εργασίες κλπ.

Ποιος και πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει

Το RefWorks είναι μια καθαρά διαδικτυακή εφαρμογή και δεν απαιτείται η εγκατάσταση του προγράμματος ή των δεδομένων στον υπολογιστή σας. Δικαίωμα χρήσης του RefWorks έχουν όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκδόσεις εργαλείου

RefWorks RefWorks 2.0/ Legacy RefWorks
(Από τις 30/06/2023 η συγκεκριμένη έκδοση δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη)

 

ProQuestRefWorks ProQuest RefWorks/ New RefWorks

 

Επιπλέον λειτουργίες που παρέχει

  • Refshare
    Μέσω της λειτουργίας Refshare ο χρήστης της βάσης RefWorks μπορεί να μοιραστεί τις βιβλιογραφικές του αναφορές με άλλους χρήστες ή απλά να τις κοινοποιήσει σε αυτούς μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Write-Ν-cite
    Xρησιμοποιώντας την υπηρεσία Write-Ν-cite, μέσω της οποίας επιτρέπεται η επικοινωνία επεξεργαστή κειμένων με τη βάση RefWorks, ο χρήστης μπορεί να ετοιμάσει αυτόματα βιβλιογραφικές παραπομπές εντός κειμένων επιλέγοντας ο ίδιος το βιβλιογραφικό πρότυπο της αρεσκείας του. Χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη λειτουργία, αυτοματοποιείται η διαδικασία συγγραφής παραπομπών και παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη να ετοιμάζει τη βιβλιογραφία του άμεσα. Για την εγκατάσταση της εφαρμογής προαπαιτείται η εγκατάσταση του λογισμικού Word 2003 της Microsoft (και νεότερου) ή άλλου επεξεργαστή κειμένων.

Οδηγοί χρήσηςΟδηγός χρήσης RefWorks 2.0/ Legacy RefWorks Οδηγός χρήσης RefWorks 2.0/ Legacy RefWorksΟδηγός χρήσης New RefWorks Οδηγός χρήσης New RefWorksΟδηγός Χρήσης Write-N-Cite (pdf)Οδηγός Χρήσης Write-N-Cite (pdf)RefWorks 2.0/ Legacy RefWorks Kανάλι στο YouTube RefWorks 2.0/ Legacy RefWorks Kανάλι στο YouTubeNew RefWorks Κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο New RefWorks Κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο