Ανοικτή Επιστήμη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει την Ανοικτή Επιστήμη ως τη συνεχή εξέλιξη του τρόπου διεξαγωγής της έρευνας και οργάνωσης της επιστήμης. Η Ανοικτή Επιστήμη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα, συνεργάζονται οι ερευνητές, διαμοιράζεται η γνώση και οργανώνεται η επιστήμη. Με άλλα λόγια επηρεάζει ολόκληρο τον κύκλο της έρευνας, από τη σύλληψη της ερευνητικής ιδέας μέχρι το στάδιο της δημοσίευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τον τρόπο με τον οποίο ο κύκλος αυτός οργανώνεται.
Η Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και πιο πρόσφατα η Ανοικτή Πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα αποτελούν τις πτυχές εκείνες της Ανοικτής Επιστήμης που είναι περισσότερο γνωστές. Εξίσου σημαντικές πτυχές της Ανοικτής Επιστήμης είναι επίσης
- οι ανοικτοί μηχανισμοί χρηματοδότησης (πλατφόρμες crowdsourcing κα),
- η επιστήμη των πολιτών, οι η-υποδομές (αποθετήρια, ψηφιακές βιβλιοθήκες κτλ),
- οι μηχανισμοί ανοικτής αξιολόγησης (open peer review) όπου τόσο η ταυτότητα του αξιολογητή όσο και του συγγραφέα είναι γνωστές, καθώς και η ανάπτυξη και χρήση νέων δεικτών απήχησης (altmetrics).
Αυτός ο τρόπος προσέγγισης της επιστημονικής διαδικασίας εστιάζει στη διάδοση γνώσεων μόλις αυτές είναι διαθέσιμες, μέσω της ψηφιακής και συνεργατικής τεχνολογίας.
Η προσέγγιση αυτή διαφέρει από τη συνήθη πρακτική της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών μόνο μετά το πέρας της ερευνητικής διαδικασίας.
Διάφορες ομάδες εργασίας και πλατφόρμες εργάζονται για την ανοικτή επιστήμη
- ανοικτή επιστήμη
- δελτίο ανοικτής επιστήμης
- Ευρωπαϊκό νέφος ανοικτής επιστήμης
- Ευρωπαϊκή πλατφόρμα πολιτικής για την ανοικτή επιστήμη
- ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους εναλλακτικούς δείκτες μέτρησης
- ειδήσεις και εκδηλώσεις για την ανοικτή επιστήμη
Πηγή: “Στόχοι της πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία“. Ευρωπαϊκή Επιτροπή – European Commission, 2022.